Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mallivan / Colourbox

Vad innehåller näringspåsarna till snittbuketter?

Vad innehåller de små påsarna med vitt pulver som man ibland får med snittblommor? Vi har otroligt mycket järn i vårt vatten, vilket ger vattnet en gulaktig färg. Häller man i ”blomsterpulver” försvinner gulfärgningen och vattnet blir alldeles klart. Är pulvret giftigt?

Svar: Vi kontrollerade med Blomsterfrämjandet som berättar att drygt 85 % är socker och ca 12 % är mineralsalter, bl a kaliumklorid. Sen finns det även bakteriedödande ämnen för att hålla vattnet friskt.

Frågan om varför vattnet blir helt klart när du häller det i vattnet fick vi vända oss till Kemikalieinspektionen för att få svar på. De var oerhört hjälpsamma och blev nyfikna på ”problemet”. Troligen är det så att eftersom kaliumklorid har ett pH på ca 9, så höjs pH-värdet i blomvattnet och järnet fälls då ut som järnhydroxid och faller till botten, varpå vattnet blir klart.

Påsinnehållet är inte särskilt giftigt, men det är inget man bör stoppa i sig. Sockret är inga problem, kaliumklorid är ett gödselmedel, mineralsalterna och det bakteriedödande ämnet vet vi inte vilka de är men i så små mängder är de säkert inte farliga.