Sluta kvävegödsla i augusti!

Redan i augusti börjar alla fleråriga växter – träd, buskar, ­perenner, gräset i gräsmattan – förbereda sig för vintern ­genom att tillväxten stannar av. Fortsätter man att gödsla på fel sätt kan det försvaga deras chanser att överleva vintern.

Sluta gödsla med kväve (N) när tillväxten ska sluta, det vill säga i början på augusti. Gödsla istället med gödselmedel som innehåller fosfor (P) och framförallt kalium (K) som påverkar vinterhärdigheten positivt.

Det finns höstgödsel eller PK-gödsel av flera fabrikat som innehåller fosfor och kalium, men inget kväve. Algomin start och Algomin trädgårdsgödsel är två kaliumrika gödselmedel. Benmjöl är rik på fosfor, träaska på kalium. Även kogödsel har relativt hög kaliumhalt.

Organisk kvävegödsel, som man alltså ska undvika nu, är till exempel blodmjöl och hönsgödsel. Kalksalpeter är ett rent kvävegödselmedel. Specialgödselmedel för gräs är oftast kväverika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!