Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: @ Paolo Gallo Modena

Är det skillnad på de olika näringslösningar man köper?

En av våra läsare undrade över varför olika flytande näringslösningar från samma företag hade exakt samma innehåll. Är det skillnader eller kan man använda samma till alla växter. Jonas Bengtsson, yrkesodlare och vår trädgårdsexpert reder ut begreppen kring näringslösningar.

Varför finns det olika sorters näring på marknaden?

Min reflektion är att det finns så många olika specialgödselmedel för att det ska vara lätt för konsumenter och butikspersonal att hitta gödsel till en speciell växtgrupp. En annan möjlig orsak kan vara att producenterna av näringsmedel tjänar mer pengar när vi köper olika produkter till citrusväxter, rosor och kaktusar, istället för att köpa samma blomsternäring till alla växter. När jag gödselvattnar mina perenner, krukväxter, tomater och annat får alla samma sorts näring och det fungerar alldeles utmärkt.

I en hydroponisk grönsaksodling växer grönsaker snabbt och jämnt enbart med hjälp av en flytande näringslösning. Särskilt bladgrönsaker behöver mycket näring.I en hydroponisk grönsaksodling växer grönsaker snabbt och jämnt enbart med hjälp av en flytande näringslösning. Särskilt bladgrönsaker behöver mycket näring.I en hydroponisk grönsaksodling växer grönsaker snabbt och jämnt enbart med hjälp av en flytande näringslösning. Särskilt bladgrönsaker behöver mycket näring.
I en hydroponisk grönsaksodling växer grönsaker snabbt och jämnt enbart med hjälp av en flytande näringslösning. Särskilt bladgrönsaker behöver mycket näring. Foto: Jonas Bengtsson

Liknande situation råder när det gäller jord i säck som säljs i trädgårdsbutiker. Jag odlar cirka 800 olika perenner. Det är bara runt 10 av dessa som får annat än min standardjord. Då är det oftast för att de har behov av en jord som är mer dränerande, eller en jord med lägre pH-värde (mindre kalk). Samma jord som jag har till perennerna använder jag till mina olika krukväxter, och även till tomater, gurka och paprika. Alla dessa olika växter trivs väldigt bra i min standardjord. Det finns alltså ingen anledning att sälja mer än några få jordblandningar.

Vill växter ha samma sorts näringsämnen?

Det har forskats mycket i växtnäring, och det man bland annat kommit fram till är att i stort sett alla växter innehåller samma proportioner av näringsämnen. Det innebär att samma blomsternäring kan användas till alla växter. De behöver däremot olika mängd av denna näring. En kraftigväxande tomatplanta behöver mycket näring eftersom den bildar mycket grönmassa på kort tid. En klotkaktus växer mycket långsamt, bildar alltså lite grönmassa, och behöver därför betydligt mindre näring än tomaten. Ha alltid en svag näringsinblandning i allt bevattningsvatten, så löser sig problemet av sig själv. Tomaten kräver ju mycket mer vatten än kaktusen, och får därmed också mer näring än vad kaktusen får.

En kaktus växer långsamt och behöver betydligt mindre näring än en tomatplanta.En kaktus växer långsamt och behöver betydligt mindre näring än en tomatplanta.En kaktus växer långsamt och behöver betydligt mindre näring än en tomatplanta.
En kaktus växer långsamt och behöver betydligt mindre näring än en tomatplanta. Montage: Colourbox

Näringslösningar är viktiga för yrkesodlare

Förhållandet mellan de viktigaste näringsämnena kväve (N), fosfor (P), kalium (K) och de övriga så kallade mikronäringsämnena har inte så stor betydelse för hobbyodlare. För yrkesodlare har det större betydelse för de måste ha en optimal tillväxt för att få lönsamhet i sin odling. Det går att påverka växtens beteende genom att ändra på förhållandena mellan näringsämnena. Om man gödslar tomatplantan med nästan enbart kväve får man ett extremt frodigt bladverk och stora, men ganska smaklösa tomater. Överdriven kvävegödsling sent på säsongen kan göra att vedartade och perenna växter får sämre övervintringsegenskaper.

De gödselmedel som kallas för något i stil med ”blomsternäring” eller ”växtnäring” kommer att fungera bra för alla dina behov. Det är bättre att alltid ge svag näring när man vattnar än att gödselvattna en gång i veckan med en starkare koncentration. Den gödselvattning som det handlat om här är till växter som står i krukor, urnor eller andra odlingskärl.

Kryddväxter, som timjan och rosmarin, behöver precis samma näringsämnen som grönsaker, men i betydligt mindre doser.Kryddväxter, som timjan och rosmarin, behöver precis samma näringsämnen som grönsaker, men i betydligt mindre doser.Kryddväxter, som timjan och rosmarin, behöver precis samma näringsämnen som grönsaker, men i betydligt mindre doser.
Kryddväxter, som timjan och rosmarin, behöver precis samma näringsämnen som grönsaker, men i betydligt mindre doser.

I frilandsodling är det onödigt lyxigt att gödselvattna. Vill man inte gödselvattna finns det långtidsverkande gödsel som man blandar i jorden. Gödselkornen är omgivna av en plasthinna som långsamt släpper igenom näringen beroende på vad det är för temperatur i jorden. Det finns i olika varianter och de benämns till exempel ”3 – 4 månader”. Det innebär att det tar tre till fyra månader för näringen att frigöras om det är 20 grader varmt i jorden. Är det varmare går det fortare och är det kallare går det långsammare. Denna typ av gödsel är dyr, men praktisk om man inte vill tänka så mycket på näring under sommaren.

Kväve, fosfor och kalium är de viktigaste näringsämnena i gödsel.Kväve, fosfor och kalium är de viktigaste näringsämnena i gödsel.Kväve, fosfor och kalium är de viktigaste näringsämnena i gödsel.
Kväve, fosfor och kalium är de viktigaste näringsämnena i gödsel. Foto: @ Paolo Gallo Modena

De tre viktigaste näringsämnena (N, P, K)

Kväve (N) behövs för tillväxt av alla nya celler. Ämnet ingår i proteiner och aminosyror, samt i arvsmassan.

Brist: Rötterna gynnas på bladens bekostnad. Bladen blir små och de äldsta gulfärgas. Överskott: Kraftig tillväxt, bladen blir stora och blågröna. Växten blir ”lös” och angrips lättare av skadedjur.

Fosfor (P) behövs för omsättningen av energin från fotosyntesen. Ingår i cellmembran och arvsmassa.

Brist: Långsam tillväxt och växten kan få små och lilafärgade blad. Roten gynnas på bladens bekostnad.

Överskott: Märks sällan eftersom ämnet binds i jorden, men ett extremt överskott kan ge brist på andra ämnen, som järn, kalcium, mangan och zink.

Kalium (K) behövs för växtens fotosyntes och sockerbildning. Det påverkar även hur vatten transporteras, men också transporten av andra ämnen i cellerna. Kalium reglerar vattentrycket (saftspänning).

Brist: Växten orkar inte blomma och sätta frukt. Bladen gynnas på rotens bekostnad. Döda fläckar kan uppstå längs bladkanter och bladspetsar.

Överskott: Sällsynt, men kan påverka upptaget av kväve.

Utdrag ur Experterna, ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 16/2018