Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Recept för nässelvatten – gratis supergödning av ditt ogräs!

Nässelvatten är en suverän näring för både kökslandet, prydnadsväxter och häckar. Nässlor är rika på kväve. 

Recept för nässelvatten

Brännässlor kan användas till nässelvatten under hela säsongen. Bara för att vårskotten gått över till stora grova nässlor, för grova för nässelsoppa, så betyder det inte att nässelsäsongen är över. Plocka en hink med nässlor och täck med vatten. Täck med lock, för det kommer att lukta riktigt illa när nässlorna bryts ned. Låt stå en dryg vecka. Rör om några gånger under tiden.

Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd vätskan till gödselvatten. Den bästa gödningen som finns, då brännässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler. 

Späd 10 delar vatten till 1 del nässelvatten. Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs.

Tips: En bonus med att skörda fullvuxna nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa och andra maträtter.

Vattna ut nässelvatten – att tänka på

Näringsvattna när det är mulet och gärna lite fuktigt i marken, så att näringen verkligen tränger ner i jorden. Man vattnar jorden inte plantorna. Lättast är då att använda en vattenkanna och handvattna exakt där du vill ha näringen, och vattna gärna efteråt med slangen. 

Alla gröna plantor gillar nässelvatten – kål, sallat, häckar. Men prydnadsväxter som man har för blommornas skull, kan man vara försiktig med att övergöda med kväven, då kväve gynnar tillväxt och inte blomningen. Näringskrävande växter, som tomater och pumpor, gillar nässelvatten, medan man ska vara försiktig med att övergöda potatis.

Nässelvatten luktar riktigt illa och kan göra så upp till några dagar efter vattningen. Det kan vara läge att planera gödselvattningen till några mulna dagar när man ändå inte tänkt ha grillhäng i trädgården. Jag skulle inte rekommendera att nässelvattna krukväxter inomhus just p g a lukten.

Gör nytt nässelvatten efter ett par tre veckor, eftersom det kan bildas giftiga bakterier i gammalt nässelvatten som får stå länge.

Mer om nässlor:

Brännässla är hatad och älskad – nässelrecept och användningsområden

Plocka brännässlor och nässelfrön – så förvälls, frys och torkas de

Så kan man lindra sveda från brännässlor