Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Med ett jordprov kan man ta reda på vilken jord man har

För att ta reda på vilken typ av jord man har i trädgården – lätt sandjord, tung lerjord eller mittemellan, och med vilken pH-värde – finns det några enkla knep att ta till. Allt om Trädgårds Anders Stålhand visar hur man gör ett jordprov.

Det enklaste jordprovet är att rulla jorden och försöka forma en korv. Ju lättare jorden häftar fast och ju tjockare korv man kan forma, desto mer lera har man i jorden. Förutom att titta och känna på sin jord, kan man göra ett enkelt jordprov själv. Det är inte en total jordanalys av alla ämnen i din jord – dessa jordanalyser kan beställas och görs på laboratorium. Det finns flera olika firmor som utför jordanalyser, och det går även att köpa från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

I detta enklare jordprov kan du utläsa vad för typ av jordarter du har och hur mycket i förhållande till varandra. Du kan även ta pH-värdet och utläsa om jorden är sur eller basisk.

Så gör du jordprovet:

1. Fyll en glasburk med avjoniserat vatten, t ex batterivatten.

2. Ta ett spadtag en bit ner i din jord, ca 25 cm.

3. Ös i jorden i burken.

4. Skaka tills alla grövre jordpartiklar lösts upp i vattnet.

5. Låt partiklarna sjunka undan tills vattnet på toppen är relativt klart. Detta kan ta tid, för vissa jordar dagar eller veckor.

6. Analysera de olika lagrens mängd i relation till varandra, för att avgöra om det är mycket ler eller inte i jorden.

7. För att mäta pH behövs en pH-mätare, som enklast införskaffas hos poolförsäljare.