Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blanda bra jord till dina pallkragar och krukor

Blanda näringsrik jord till dina pallkragar och krukor, så att växterna får de optimala odlingsförutsättningarna. Niklas Vestin från Rölunda, visar hur man gör två olika jordblandningar – den ena om man har egen kompost.

Jord till pallkragar

I pallkragar ska man satsa på lucker och näringsrik jord. Man kan köpa färdig jord på påse och tillföra näring. Jorden bryts snabbt ner och näringen tar snabbt slut, därför är det extra viktigt att tillföra näring och att ha en struktur som håller vattnet lite längre, i pallkragar som är fristående där jorden inte har kontakt med marken. Planteringsjord eller odlingsjord blandas med bränd kogödsel, och för extra bra struktur kan man tillsätta kompost, barkmull eller biokol.

Hur mycket jord till pallkrage?

Ja, det beror ju på vilken storlek pallkragen har och hur många man staplar på varandra. Standardstorlekar på EU-pall är helpall och halvpall. En pallkrage till vanlig helpall rymmer ca 200 liter jord, vilket räcker till växter med grunda rötter. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och räcker för de flesta plantor. Väljer du att köpa jord i påse går det åt ca tre påsar planteringsjord och en påse kogödsel.

https://www.youtube.com/watch?v=Szr03KsRsF8

Recept på jord till pallkragar:

2,5 säck planteringsjord

1 säck kogödsel

0,5 säck biokol

Har du egen kompost – byt ut planteringsjorden mot 2,5 delar brunnen kompost. Receptet är för en pallkrage.

Förbättra jorden i pallkragen varje år

Jorden i en pallkrage sjunker snabbt ihop och växterna förbrukar näringen. Tillför därför kontinuerligt organiskt material till jorden, så som gräsklipp, löv och kompost. Det är också viktigt att näringsvattna.

Smarta tillbehör till dina pallkrageodlingar – handla online i nya trädgårdsbutiken!

Handla pallkragetillbehören online!

Drivhus till odlingslådor. Ett lättmonterat drivhus som skapar växthusklimat och skyddar från fåglar och skadedjur. Kan öppnas från alla håll. Passar till lådor som är 120 cm x 80 cm. Köp här!

Hasselfors Garden Odlingsbänk. Tillverkad av värmebehandlad furu eller svartbetsad furu. Eftersom den inte innehåller impregneringsmedel är den miljövänlig och ett fördelaktigt val vid odling av örter, kryddor och grönsaker. Odlingsbänken är lätt att montera ihop och går att bygga på höjden. Finns i flera storlekar. Köp här!

Vikningsbara hörn och enstaka brädor. Forma dina odlingslådor precis som du vill med vikningsbara och dekorativa hörn i galvaniserat stål. Brädor finns i olika längder. Köp här!

Mer om köksträdgårdar och pallkrageodling:

Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt

10 smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Odla i låda och pallkrage – webbkurs

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg