Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aigars Reinholds

Hur ska man gödsla sina bärbuskar och när?

En av våra läsare undrade om man ska gödsla bärbuskar efter skörden, och i så fall med vad, eller om det är bättre att vänta till våren. Vår köksträdgårdsexpert Tyra Hallsénius Lindhe ger sina bästa råd om gödsling av bärbuskar och jordgubbar.

Gödsla bärbuskar på våren

Bärbuskar som vinbär och krusbär behöver generellt inte särskilt mycket gödsling. Själv gödslar jag bara mina bärbuskar tidigt på våren, med cirka två kilo kogödsel eller motsvarande per kvadratmeter. Man ska nog hellre gödsla för lite än för mycket, då övergödning kan ge klena och veka buskar som dessutom blir extra mottagliga för sjukdomar. (Förr gödslade man med vedaska runt bärbuskar, men efter larm om höga kadmiumhalter i askan har man väl mer och mer gått ifrån det.) Blåbär och andra surjordsbär kan gödslas med rododendrongödsel (med lågt pH-värde).

Hellre för lite än för mycket gödsel för bärbuskar! Lite kogödsel på våren räcker.Hellre för lite än för mycket gödsel för bärbuskar! Lite kogödsel på våren räcker.Hellre för lite än för mycket gödsel för bärbuskar! Lite kogödsel på våren räcker.
Hellre för lite än för mycket gödsel för bärbuskar! Lite kogödsel på våren räcker. Foto: Colourbox

Jordgubbar gödslas efter skörd

När det gäller jordgubbar kan man strö ut ett lager kogödsel under bladverket efter skörd och vattna ordentligt efteråt.

Jordgubbar gödslas efter skörd med kogödsel.Jordgubbar gödslas efter skörd med kogödsel.Jordgubbar gödslas efter skörd med kogödsel.
Jordgubbar gödslas efter skörd med kogödsel. Foto: FotoStudioMegg

Var får man tag på gödsel till bärbuskar?

I trädgårdsbutiken finns skräddarsydd gödsel med lämplig sammansättning för just bärbuskar – bra för alla som är lite osäkra på vad man ska gödsla med. På förpackningen står det med hur mycket och när man ska gödsla.

Tips: När det tipsas om kogödsel ska denna vara färdigbrunnen, det vill säga inte vara färsk. Sån finns att köpa i trädgårdshandeln färdigpaketerad på påse, eller om har en snäll bonde i närheten och kan hämta.

Utdrag ur Experterna i ALLT OM TRÄDGÅRD nr.11/2019