Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Använd hästgödsel i komposten eller gör gödselte!

Många läsare med hästar undrar om man kan använda hästskit som gödsel. Speciellt när man använder strö i boxen. Tyra, vår köksträdgårdsexpert, svarar på frågan.

Ja, det går bra att använda hästskit till både gödsel, kompost eller göra "gödselte" (en flytande näring som man vattnar ut). Oavsett om det är torv, strö eller halm kan man göra ett gödselte och sedan även dra nytta av resterna, genom att använda dem i komposten.

Vad är gödselte?

Gödselte gör man av obrunnen, färsk, gödsel och det kan användas till det mesta i köksträdgården. Man vet förstås inte riktigt hur pass kväverikt ”gödselteet” är, men jag skulle använda det till allehanda gröna bladgrönsaker, som kål, purjolök, vitlök, squash och pumpa, men vara återhållsam med det till vanlig lök.

Så här gör du gödselte av hästskit:

1. Ta ett spadtag strö/gödsel och lägg i en hink.

2. Fyll på med vatten så det täcker. Låt det stå och dra några timmar.

3. Sila och vattna ut på planteringarna.

Tänk på att det alltid är bättre med en svagare gödsellösning än en för stark, och vattna inte direkt på plantorna, utan bredvid. Resterna från gödselteet lägger du på trädgårdskomposten.

Färskt hästgödsel måste "brinna" innan man lägger det på jorden. Det vill säga att det måste komposteras först (komposten blir varm under nedbrytningen, därav att det brinner). Samma gäller för ko- eller annat stallgödsel.Färskt hästgödsel måste "brinna" innan man lägger det på jorden. Det vill säga att det måste komposteras först (komposten blir varm under nedbrytningen, därav att det brinner). Samma gäller för ko- eller annat stallgödsel.Färskt hästgödsel måste "brinna" innan man lägger det på jorden. Det vill säga att det måste komposteras först (komposten blir varm under nedbrytningen, därav att det brinner). Samma gäller för ko- eller annat stallgödsel.
Färskt hästgödsel måste "brinna" innan man lägger det på jorden. Det vill säga att det måste komposteras först (komposten blir varm under nedbrytningen, därav att det brinner). Samma gäller för ko- eller annat stallgödsel. Foto: Colourbox

Att kompostera hästgödsel

Vill man inte använda hästskiten färsk, rekommenderar jag att du komposterar ströet. En häst producerar mellan två och tio ton träck och urin per år, beroende på storleken, vilket för en stor häst innebär 20 – 30 kg dagligen. Det är en ansenlig mängd, som är guld värd om man komposterar den rätt. Om du låter strö och spillning lagras i 18 månader har du sedan en prima jord som du till och med kan odla i direkt.

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.9/2018