Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Guldvatten är supernäring – så funkar det!

En av våra läsare undrade om man kunde använda guldvatten till perenner och buskar, som till grönsaker. Vår trädgårdsexpert Tyra svarar och berättar vilka växter som mår bra av guldvatten och vilka man bör undvika.

Tyra Hallsénius Lindhe

Guldvatten är utspädd urin

Guldvatten är det något trevligare namnet på utspädd urin. Urin innehåller mycket kväve och går alldeles utmärkt att använda som snabbverkande flytande näring, speciellt till bladgrönsaker. Det funkar också bra som gödsel till perenner, buskar och andra grönsaker som har behov av kväve.

Urin är för starkt att näringsvattna med direkt. Därför spär man det med vatten. Foto: figurniysergey.com

Undvik att guldvatten till lök och bärbuskar

Exempel på grödor som inte behöver kvävegödsling är vanlig matlök: gul-, röd-, schalottenlök. Får de för mycket blir det mest blast och inga fina lökar och de lökar som blir får sämre lagringsegenskaper. När det gäller bär rekommenderar man ofta en kvävefattig gödsel, så dem skulle jag inte heller ge guldvatten.

Så här funkar guldvatten

Urinen bör vara från en person som inte äter en massa mediciner och hormoner, och det måste spädas med vatten innan användning. Man brukar säga ungefär 1:10, det är inte så noga, men hellre för svagt än för starkt. Vattna inte på bladverket utan lite bredvid.

Utdrag ur Experterna i ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 10/2019