Gödsla gräsmattan rätt

En riktigt tät paradgräsmatta utan mossa kräver stora mängder växtnäring för att orka grönska och vara fin hela säsongen, år efter år. Tänk dig själv – vilken annan växt skulle klara av att ständigt bli nedklippt och ändå fortsätta växa med full kraft.

Gödsel i gräsmatta = mer skötsel

Lättskött och paradgräsmatta finns inte. En vackert grön och tät gräsmatta kräver sin skötsel och omsorg. Bryr man sig mindre om hur gräsmattan ser ut och vill ha det lättskött kan man skippa gödsel. Gödsel för gräsmattor innehåller mycket kväve. Kväve gynnar tillväxten, som i sin tur kräver att man klipper gräsmattan oftare. Det är därför rekommendationerna ser lite olika utifrån vad man är ute efter. Ibland är rekommendationen att skippa gräsmattan och istället välja en äng eller rabatter istället. Här är en guide för den som satsar på en snygg gräsmatta.

Gräsmattor växer mer av kvävegödsel vilket innebär en friskare och mer motståndskraftig gräsmatta, men även att man får klippa ofta.

Köp allt du behöver för gräsmattan från webbutiken!

Gödsla gräsmattan så här:

1. Använd ett särskilt gräsmattegödsel som är KRAV-märkt. Det innehåller extra mycket kväve, något som gräsmattan behöver stora mängder av. Följ alltid doseringsanvisningarna på förpackningen och överdosera inte. Alternativt kan man använda hönsgödsel.

2. Man kan använda en spridarvagn när man gödslar om gräsmattan är stor. Att sprida gödseln för hand med rätt dosering och utan att det blir ojämnt är inte helt lätt svårt om du inte har vanan inne.

3. Gödsla helst i samband med regn. Näringskornen smälter då snabbt ner innan de hinner bränna gräset och ge fula, bruna fläckar.

4. Om det skulle bli torka efter det att du har gödslat är det bra om du istället kan vattna ned gödseln. Ställ ut en vattenspridare och låt den stå några timmar till dess att alla näringskornen har smält ned i jorden.

5. Upprepa gödslingen med jämna mellanrum. Generellt gäller för gödsling att det är bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Med ett snabbverkande gödsel kan det innebära 4–5 gånger under våren och sommaren. Detta gäller inte om det är långtidsverkande gödsel, vilka är att föredra. Långtidsverkande gödsel släpper ifrån sig näringen efter hand under lång tid, vilket drar ner risken för att gräsmattan inte ska hinna ta åt sig gödslet så att överskottet går ner i grundvattnet. Det viktiga är att följa anvisningarna på påsen, samt att inte övergödsla.

6. Ge sista givan gräsmattegödsel i juli. (Om du vill ge gräsmattan något extra även under hösten ska du istället använda dig av ett särskilt höstgödsel.) Detta för att gräsmattan ska sluta fokusera på tillväxt och i tid avmogna för att klara vintern.

Övergödsla inte gräsmattan. Följ instruktionerna och sluta i tid på hösten.

Läs mer om härliga höstträdgårdar och få snyggare händer efter allt påtande – missa inte vårt fina erbjudande här! 6 nummer av Allt om Trädgård + handskar och handkräm för 149:-

Olika typer av gräsmattegödsel

Gräsmattegödsel – ett specialgödselmedel för gräsmatta som består av just den näringssammansättning som gräsmattan behöver. Gräsmattegödsel är framförallt rik på kväve, det näringsämne gräset behöver mest av.

Kombipreparat – ett gräsmattegödsel som även innehåller bekämpningsmedel mot ogräs. Tänk på att det måste vara varmt i jorden för att du ska få bra effekt av ett sådant preparat. Det är därför bortkastade pengar att sprida ut kombipreparat före midsommar, och det kan även belasta miljön. Tänk på att det är ett riktigt bekämpningsmedel – följ säkerhetsföreskrifterna på förpackningen!

Mosspreparat – fungerar på samma sätt som kombipreparat, men innehåller bekämpningsmedel mot mossa istället för ogräs. Preparatet dödar mossan, vilken efter ett par veckor lätt kan krattas bort från gräsmattan. Samtidigt gödslas gräset vilket ger ökad konkurrenskraft för gräset mot mossan i framtiden. Följ alltid säkerhetsföreskrifterna!

Höstgödsel – egentligen ingen specifik gräsmattegödsel, utan kan användas till hela trädgården. Höstgödsel innehåller inget kväve, något du bör undvika under höstarna då gräset behöver förbereda sig på vintervila istället för att satsa på tillväxt. Det gäller de flesta trädgårdsväxter.

Toppdressning – är ett sätt att förbättra jordstrukturen samtidigt som du gödslar. Med begreppet menas att man krattar ut ett tunt lager sand- och mullhaltig dressjord som är kraftigt gödslad. Toppdressning utförs i april, så snart gräsmattan börjat grönska. När du toppdressar behöver du alltså inte använda någon extra gräsmattegödsel.

Kalk – används endast för att ändra pH om jorden är sur. Mossa trivs i sur jord och kan vara en indikator på att du har en sur jord. Gör gärna ett jordtest (finns att köpa i handelsträdgårdar och gardencentra) innan för att inte kalka i onödan.

FOTO: Colourbox

Köp allt du behöver för gräsmattan från webbutiken!

Mer om gräsmattor:

Reparera gräsmatta – 5 snabbfix för gammal och skadad gräsmatta

35 snygga idéer för gräsmattor

5 sätt att bekämpa mossa

Bekämpa häxringar av svampar i gräsmattan

Höstskötsel av gräsmattan månad-för-månad