Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gry Thunes

För mycket kompost?

Det saknades jord när jag anlade min nya rabatt förra året. Så jag fyllde på med all näringsrik blandkompostjord jag hade. Men jag tycker att rosorna och nepetan växte dåligt. Blev det för mycket kompostjord?

Svar: Det kan bli för mycket av det goda. Det kan även i ditt fall innebära att kompostjorden inte var helt mogen. Kompostmaterialet som inte var helt nedbrutet har då fortsatt att brytas ned i rabatten. Eftersom det går åt syre och kväve när den halvfärdiga komposten bryts ner kan nyplanterade växter få kvävebrist och växa dåligt. Rötterna kan även lida av syrebrist.

Kompostmaterialet är helt klart när det ser ut som jord, och inga hela bitar av någon växt går att identifiera längre. Lägg gärna över komposten i en separat kontainer när den ser klar ut, så kan den ligga och eftermogna någon månad innan den används.

Kanske blandade du även ner den ofärdiga komposten? Det går att använda ofärdig kompost t ex på senhösten eller tidig vår. Då läggs den ovanpå jorden, för att näringen ska komma plantorna till hands efterhand som komposten bryts ner under säsongen. Så som förna fungerar i naturen. Men det räcker med ca en decimeter kompost.

Foto: francois_t

Lär dig trädgårdskompostera!

En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.

Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.

Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.

Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!