Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blanda din egen jord

Att göra sin egen jord är spännande.

Att blanda sin egen jord är spännande.

Vissa odlare gör jord med hälften sand och hälften gräsklipp som enda ingredienser. Blandningen komposteras i tättslutande svarta plastsäckar i två månader. Andra har sand i botten och gräsklipp ovanpå som sedan får blandas av maskar och andra organismer. Åter andra använder påsjord och förbättrar den med sand och torvmull.

Man kan också göra egen krukjord. Börja med en torvbas som lättas upp med sand. Gödsla sedan upp jorden, gärna med teblad och kaffesump som är en riktig näringsboost för växterna. Men absolut inte mer än 10 procent, annars kan rötterna bli brända av näringssalterna. Komposterat gräsklipp tillför både mull och näring till jorden.

Såjord ska vara näringsfattig, annars har fröna svårt att gro och sticklingarna rotar sig dåligt. Gör såjord av lövkompost, sand och torvmull.

Mini-fakta om torv

Huvudingrediensen i all säckjord är olika typer av torv. Torv uppstår i myrmarker när döda växter och vitmossa inte bryts ner fullständigt.

Sverige har mest torvmarker i hela EU. Cirka 20 procent eller 10 miljoner hektar av landets yta är täckt av torv. Varje år skördas omkring 3,5 miljoner kubikmeter, 1,4 av dem används i trädgårdar och odlingar (resten är energitorv). Samtidigt finns en tillväxt på cirka 20 miljoner kubikmeter.