Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MireXa

Kul ute med vinterbeskärning!

Vinter är en bra tid för att beskära flera träd och buskar, då växterna är i vila. Vi har även tid då inte annat trädgårdsarbete pockar på uppmärksamheten. Passa på sköna vinterdagar att gå ut och få en tjuvstart av säsongen.

Fördelar med att beskära träd vintertid

Vinterbeskärning lämpar sig för att forma buskar och trädkronor, samt att gallra ut. Traditionellt har trädgårdsmästare beskurit träd under vårvintern. Det handlade om kontinuerlig underhållsbeskärning. Träden var i vila och det var då trädgårdsmästarna hade tid. En annan fördel är att man kan se trädens struktur lättare än när all grönskan omger kronorna. Beskärning på vintern  passar de flesta träd och buskar, till exempel äppel- och päronträd, vanliga härdiga träd, buskar och häckväxter, men det finns undantag.

Läs även: Beskära äppelträd och päronträd – när och hur?

Beskärning av äppelträd under vårvintern.Beskärning av äppelträd under vårvintern.Beskärning av äppelträd under vårvintern.
Beskärning av äppelträd under vårvintern.

Vilka träd och buskar ska inte vinterbeskäras?

Vissa vårblommande buskar som till exempel syren, forsythia, ginst, rododendron och schersmin sätter knoppar året innan de blommar. Skär du bort grenarna på vintern kommer blomningen det året att bli mindre eller utebli helt. Dessa är bättre att beskära direkt efter blomningen. Kolla gärna upp innan vad som gäller för just den växt du tänkt beskära.

De växter som lätt ”blöder”, det vill säga som har svårt att läka efter beskärning och därmed dräneras på sav, ska inte beskäras på vintern. Till dessa hör avenbok, bok, lönn, björk och stenfrukter som körsbär, plommon samt persika. Även mindre härdiga träd som magnolia, valnöt och mullbär kan skadas av vinterbeskärning. Alla dessa ömtåliga ska beskäras under JAS-perioden (juli, augusti och september).

Underhållsbeskärning kan göras under vintern, men ska du föryngra en buske eller träd är det bättre att spara viss beskärning till JAS för att undvika vattenskott.Underhållsbeskärning kan göras under vintern, men ska du föryngra en buske eller träd är det bättre att spara viss beskärning till JAS för att undvika vattenskott.Underhållsbeskärning kan göras under vintern, men ska du föryngra en buske eller träd är det bättre att spara viss beskärning till JAS för att undvika vattenskott.
Underhållsbeskärning kan göras under vintern, men ska du föryngra en buske eller träd är det bättre att spara viss beskärning till JAS för att undvika vattenskott.

Undvik att få vattenskott!

Om inte fruktträden har beskurits på flera år, bör man inte beskära allt samtidigt, utan dela upp beskärning i flera steg och ta resten under sommaren. Detta för att undvika att trädet kompenserar med att skjuta så kallade vattenskott, som du får merjobb med sen. Vattenskott bär ingen frukt och förfular trädet. Du känner igen vattenskotten på att det är långa grenar som går spikrakt upp, ofta flera bredvid varandra, och utan förgrening. Ibland kan en allt för kraftig beskärning även resultera i rotskott. De ser ut som vattenskott, men spränger fram i mängder ur marken.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om beskärning:

Beskära stenfruktsträd – inte bara på hösten!

Beskära Thuja och andra barrväxter

Beskära vinranka inne och ute