Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mexrix

Hur beskära vår forsythia?

Vår forsythia börjar bli alltför stor. Den blommar fint, men bara ute i topparna. När och hur beskär vi den? Kan man få den att bli en tätare och mindre buske?

Svar: Visst kan ni få en tätare och mindre buske. Den har kanske blommat färdigt nu, så att ni kan klippa ner den.

Bästa tid att beskära forsythia är efter blomning. Det finns två typer av föryngringsbeskärning, den tuffare och den mildare. Den tuffare praktiseras av de flesta proffs i offentliga planteringar. Då kapas allt väldigt nära marken. Nya skott växer upp så småningom, och inom några år har man en tät fin buske igen. Men det blir rätt kalt under tiden.

Den mildare metoden är att beskära i omgångar. Kapa de allra äldsta (grövsta) grenarna ända nere vid marken. Övriga grenar kapas så att en stadig grenstump, som orkar bära de nya skotten, sparas. Nästa år kommer busken att blomma på de grenar som växer ut nu i sommar. Är det enbart gamla grenar, kör fifty-fifty, kapa hälften längts ner och vänta med de övriga till nästa säsong.

Snyggast blir forsythian om du beskär kontinuerligt sedan. Det går att forma dem till mindre buskar eller t o m raka häckplantor.

Forsythia, liksom syréner och flera andra av våra populäraste häckväxter, ska du inte vara rädd för att "beskära fel". Du kommer inte att ha ihjäl dem. Det enda man kan förlora är något års blomning, men de växer tillbaka. Lita på ditt omdöme och ta bort grenar du tycker ser fula ut, när som helst under säsongen.