Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: unknown

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Kontinuerlig skötsel och omsorg rosorna ger de ultimata buskarna. Om du tar för vana att gå en daglig runda för att njuta rosorna, så kan du samtidigt utrusta dig med sekatör och såpavatten och på så sätt även göra det till din inspektionsrunda. Nytta och nöje i ett!

Vad är deadheading?

Att avlägsna vissnande blommor så fort de blommat över kallas i England för "deadheading". Klipp eller plocka bort allt överblommat i början på säsongen. Då ser rabatterna fräschare ut.

Deadheading är att ansa överblommade rosor.Deadheading är att ansa överblommade rosor.Deadheading är att ansa överblommade rosor.
Deadheading är att ansa överblommade rosor.

Så här gör man deadheading på rosor

Rosor som blommar om (så kallade remonterande eller återblommande rosor) ska beskäras på ett speciellt sätt för att blomma mer under resten av sommaren. Klipp bort den vissna blomman tillsammans med en bit av stjälken. Ungefär så lång bit att två till tre blad följer med. På så sätt underlättar du för nya blombildande skott att växa fram. OBS! Har man rosor för nyponens skull, ska man låta dem vara ifred, så att frukterna hinner utvecklas.

Håll rosorna friska – titta efter skador

Kolla samtidigt efter ohyra på rosorna. Ju snabbare man upptäcker en skada, desto snabbare och effektivare kan man sätta in en behandling. Ta för vana att gå en runda varje kväll och kombinera med att samtidigt njuta dofter och intryck. Vecklarfjärilens larv rullar ihop rosenblad och förpuppar sig inuti rullen. Kläm ihjäl larven så fort du upptäcker hoprullade blad. Duscha bort bladlöss med vatten eller bekämpa med såpvatten.

Läs mer om rosor:

Rosor i kruka – allt du behöver veta för att skapa en oas av rosor!

Rosor – 17 fakta för alla rosnördar

Deadheading – beskära för friskare och vackrare rosor

Flytta rosor – den ultimata guiden för när och hur