Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: juefraphoto

Beskära Thuja och andra barrväxter

Barrväxter beter sig inte som lövträd och lövbuskar. Kolla därför först upp vad du har och om det går att beskära den, innan du sätter sekatören i den.

Känsliga barrväxter för beskärning

Beskär aldrig hårt i gran, tall eller en, helst inte heller i tuja och cypress. De kan visserligen beskäras, men bara så lite att du kortar in årsskotten (årets nya skott). Skär man bort mer finns det risk att det blir det stora bruna partier som aldrig fylls med grönska igen. Det är därför det är så viktigt att aldrig låta en häck av gran eller tuja växa okontrollerat, utan vara noga med att klippa årsskotten varje år så att den håller sig tät och fin. Har de blivit för stora kan de inte skäras tillbaka till lagom storlek med grönskan i behåll. Kapa inte heller en häck av gran eller tuja förrän den nått önskad höjd. Då stannar den i växten.

Idegran är undantaget och att beskäras hårt och när som under säsongen. Foto: ElsvanderGun

Idegran går bra att beskära hårt

Av barrväxterna är det egentligen bara idegran som kan beskäras på samma sätt som lövträd. Man kan alltså föryngra en förvuxen idegran genom att skära in den hårt. Finns det bara några små gröna skott kvar på grenarna så växer det snart ut nya igen.

Föryngringsbeskära äldre barrväxter

Även om det inte lämpar sig att föryngringsbeskära alla gamla barrväxter in på gammal ved, så kan man föryngra till viss del genom att stamma upp dem en bit. Då klipper man bort ett antal av de undre grenarna ända inne vid stammen och ger på samma gång plats för plantering av skuggälskande perenner under trädet. Många barrväxter har vackra stammar, så det kan bli riktigt dekorativt att stamma upp en bra bit.

Stamma upp en förvuxen barrväxt och visa de vackra stammarna. Den här hade jag försökt att rädda. Foto: mtreasure

Topiary – formklippa gamla barrväxter

Var försiktig med att toppa barrväxter som blivit för höga. Ofta är det bättre att ta bort dem eftersom det inte blir snyggt när man kapar dem i toppen rakt av. Granar, tujor och cypresser har ett specifikt växtsätt och formen förstörs totalt om du toppar dem. Däremot har jag själv testat att glesa ur gamla förvuxna tujor och forma klot runt utvalda grenar. Grenarna stammas ända ut till toppen, där jag sedan kapar in de gröna årsskotten. De kommer så småningom att skjuta nya skott och förgrena sig till små klot. Ett kul sätt att rädda gamla barrväxter och skapar blickfång året om. Lyckas man har man ett exklusivt formklippt träd eller buske inom 2-3 säsonger, ett träd som i handeln kostar många tusenlappar.

Beskär och rädda gamla tujor och andra barrväxter genom att stamma upp dem. Foto: mattjeacock

När beskär man tujor och barrväxter

Generellt kan man beskära de flesta barrväxter både på våren före växtperioden och på hösten, i september, när de slutat växa. För häckar av gran, tuja och idegran är september en idealisk beskärningstid. Se specificerad lista nedan.

BARRVÄXTER SOM VÄXER TILL MIDSOMMAR:

Dessa barrväxter får nya skott under våren och nytillväxten pågår fram till midsommar. När de slutar att växa, börja nästa års knoppar att bildas.

Bergtall Pinus mugo – för att behålla formen kan man beskära halva de mjuka årsskotten lagom kring midsommar.

Gran Picea abies – i september till november trimmas årstillväxten in med några centimeter. Man håller in bredden på de unga plantorna, för att få dem täta. Toppa först när plantorna nått önskad höjd.

Ädelgran Abies – beskärs normalt inte, då de oftast odlas för sin vackra form. Årsskotten kan kortas in juli – september.

Thuja beskär man inte hårt, utan trimmar bara årstillväxten för att hålla formen. Foto: mariakraynova

BARRVÄXTER SOM VÄXER KONTINUERLIGT UNDER SÄSONGEN:

Dessa barrväxter får nya skott ända fram till sensommaren. De kan beskäras både på vinter, vår, sommar och tidig höst.

Cypress Chamaecyparis – bredden trimmas in med häcksax i september. Det är bara årsskotten som beskärs. Toppas först när den nått önskad höjd.

En Juniperus – på vårvintern innan tillväxten kommit igång, kan man beskära de enar som ska hålla en speciell form. Grenar som sticker iväg för långt kapas. Annars går det bra att trimma årsskotten en bit i september.

Tuja Thuja – trimma årstillväxten med häcksax i september. Thuja toppas först när den nått önskad höjd.

Idegran Taxus – beskärs på vårvintern innan tillväxten kommit igång, eller i september. Häckar och idegranar, som används för att formklippas, kan med fördel trimmas flera gånger under säsongen och bäst under JAS.

Mer om beskärning:

JAS – beskärning av träd och buskar

Kul ute med vinterbeskärning!

Beskära äppelträd och päronträd – när och hur?

Beskära bärbuskar – hallon, vinbär och krusbär

Beskära vinranka inne och ute