Foto: Colourbox

Beskära syrener – bästa tiden för beskärning och klippning

Syrener är tåliga buskar och kan beskäras i stort sett när som helst, men det beror lite på vad man är ute efter att beskära – om det är föryngringsbeskärning eller att klippa en syrenhäck.

När ska syrener beskäras?

Syrener tål att man beskär dem när som på året, men beroende av vad man är ute efter kan det finnas perioder när viss beskärning är lämpligare. För tätare och friskare syrenhäckar och buskar bör man gallra dem regelbundet. Då får man ett tätt bladverk. Det är oftast på de yngre skotten som blomknoppar utvecklas, och därför är det ytterligare en anledning till att beskära med jämna mellanrum och inte låta det gå flera år emellan. Det som kan gå snett om man beskär vid "fel tidpunkt" är att blomningen fördröjs något år, men buskarna kommer igen.

Kala grenar som lägger sig ner på syrenen är inte fina. Beskär för en tätare buske. Foto: Colourbox

Föryngringsbeskära gamla syrener

Gamla bondsyrener blir ofta kala nertill. Då kan man beskära dem grovt och på så sätt föryngra hela busken. Det gör man lämpligast på vårvintern. Man kapar de äldsta grenarna ner till ca 30 cm ovan marken. Klipp inte alla grenar, för då bildas mycket rotskott, lämna några yngre skott. Dessa går bra att ta senare år, på samma sätt. En bra regel är att inte ta mer än en tredjedel. Man kan även välja att beskära grenarna på olika höjder, och behåller på så sätt ett visst insynsskydd och får fortsatt blomning.

Det går bra att ansa syrenhäckar och enstaka grenar under säsongen. I september blir inte syrenen så stressad när man tar bort bladmassa. Passa på. Det enda som händer är att det blir mindre blommor nästa år.

I den här parken har de valt att stamma upp syrenerna till små träd istället för att föryngra dem. Det går att göra med flerstammig syrener med. Foto: Colourbox

Tips: En äldre syren går att stamma upp. Det blir mycket effektfullt och man kan plantera låga perenner vid fötterna. När man stammar upp klipper man helt enkelt av alla smågrenar längs stammarna och lämnar kronan tät och grön.

Klipp syrener till buketter. Det går bra att klippa bort blomställningen så fort de blommat över. Foto: Colourbox

Att klippa bort vissna syrenblommor

Vissna blomställningar på syrener ser trist ut. Det går jättebra att klippa bort dessa, och görs direkt efter blomningen kring midsommar. Då hinner buskarna bilda nya blomknoppar till nästa säsong. Vänta inte för länge, så att du råkar klippa bort nästa års blomning.

Läs även: Syrenbuketten håller längre om du gör så här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!