Foto: Colourbox

Beskära klematis rätt – bli säker på när, vad, hur!

Beskär klematis som ett proffs! Klematis – så älskad, men samtidigt en klätterväxt som skapar förvirring vad gäller beskärningen. Det är inte så farligt om man råkar klippa ner "fel". Plantan dör inte. Blomningen kan bara bli försenad den säsongen. Här är schemat som gör det superenkelt att ta reda på när, var och hur din klematis ska beskäras och vilken grupp den tillhör.

Varför beskära klematis?

Beskär klematis för:

bättre form

tätare blomning

blommor i ögonhöjd

Det finns flera anledningar till att beskära en klematis, oftast handlar det om att trimma plantan till bättre form. Vissa klematissorter sticker iväg och plantan blir för stor och otymplig. När plantan stuckit iväg på höjden, gör även blommorna det. Kontrollera höjden och njut av blommor även på lägre nivå om du gör en regelbunden beskärning. Genom att beskära hålls klematisplantan fräsch. Ibland kan blomning som uteblivit stimuleras av en rejäl föryngringsbeskärning. Klematisen blir även mer förgrenad när man beskär.

Blomningen avslöjar när beskära

När ska man då beskära en klematis? Jo, det avslöjar blomningen. Alla klematis har delats in i tre beskärningsgrupper utifrån tiden när de blommar och var blommorna sitter. Att följa detta enkla schema hjälper dig att beskära så att kommande blomning drabbas så lite som möjligt.

Klematis ska man beskära bl a för rikligare blomning. Istället för en kal nederdel är dessa klematis täta och blommar ända från botten. Foto: Colourbox

Men som sagt, du dödar inte plantan om du skulle beskära vid fel tidpunkt eller bara måste för att spaljén rasat och väggen behöver målas om. Klematis är förlåtande. De kan tvärt om belöna dig med rikligare blomning när plantan väl är föryngrad genom beskärning.

Tips: "If it blooms in june – don't prune!" Kanske den allra enklaste regeln, som britterna använder och betyder översatt "Om den blommar i juni – klipp inte!". Med andra ord har man en vårblommande klematis från Grupp 1, som inte behöver trimmas.

Schema – klematis tre beskärningsgrupper:

Foto: Karina Brozinic

Vad heter min klematis?

Ibland vet man inte namnet på sin klematis, men det finns fortfarande sätt att ta reda på vilken grupp den tillhör. Lägg märke till när klematisen blommar, om det är vår, tidig sommar eller sensommar. Ta kort på blommorna och gärna hela plantan. Fråga sedan i vårt trädgårdsforum, där man får svar nästan direkt. Du kan även bildgoogla på clematis (man får fler träffar på det vetenskapliga namnet) + färg (på engelska).

Vilken beskärningsgrupp tillhör min klematis?

Om du vet vilken namn din klematis har, är det inte svårt att ta reda på artnamn eller grupp. Nedan har jag listat vilka beskärningsgrupper de vanligaste arterna hamnar under. Då är det allra enklast att använda beskärningsschemat ovan.

Beskärningsgrupp 1: Klematis som blommar under vår och försommar

Du minns: "If it blooms before June—don’t prune!"

C. alpina – alpklematis

C. armandii – vinterklematis

C. Atragene-Gruppen – atragene-klematis

C. macropetala – kronklematis

C. Montana-Gruppen – bergklematis/montana-klematis

Beskärningsgrupp 2: Klematis som blommar dels tidigt på fjolårsskotten, dels senare under säsongen på årets skott

Hybrider inom Tidiga storblommiga gruppen

C. florida – paradisklematis

Skogsklematis (Clematis vitalba) kan man beskära kraftigt, då den är mycket starkväxande och ofta blir risig. Foto: Colourbox

Beskärningsgrupp 3: Klematis som blommar på årets skott från mitt på sommaren och framåt

Hybrider inom Sena storblommiga gruppen

C. Heracleifolia-Gruppen – trumpetklematis/heracleifolia-klematis

C. Intergrifolia-Gruppen – helbladig klematis/intergrifolia-klematis

C. Tangutica-Gruppen – gullklematis/tangutica-klematis

C. Texensis-Gruppen – lyktklematis/texensis-klematis

C. Vitalba-Gruppen – skogsklematis/vitalba-klematis

C. Viticella-Gruppen – italiensk klematis/viticella-klematis

C. x durandii – violklematis

Tips: När du beskurit klematis kan du passa på att ta sticklingar ifrån den.

Mer om klematis:

Klematis – 5 tumregler för skötsel

Klematis för alla – stor guide inför klematisvalet

Beskära klematis rätt – bli säker på när, vad, hur!

 Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – superenkelt!