Beskär chili för buskigare planta och rikligare skörd

Om man beskär en chiliplanta blir den buskigare. En teknik som ger extra stor skörd, speciellt om man inte har möjlighet att odla chili i större kruka. I filmen visas hur man beskär chiliplantan på bästa sätt, samt hur resultatet blir efter en vecka, samt två månader.

Chili som beskärs får många grenar, som ger fler chilifrukter. Foto: Celso Diniz

Chili ger mer skörd vid beskärning!

Istället för en ranglig hög chiliplanta utan beskärning, får man med hjälp av en lätt trimning en tätare buske med många grenar. Vart och en av grenarna ger en rikligare skörd av chilifrukter. Du utnyttjar ytan till max, speciellt om du odlar chili i kruka på balkongen eller i växthus.

Så här beskär du en chiliplanta:

Klipp med ren sax av toppen. En bra tidpunkt att beskära är när chiliplantan hunnit grena sig i tre. Några stora blad klipps av för att få in ljus nertill och stimulera ytterligare förgrening. Det går att fortsätta trimma några gånger till när plantan vuxit till sig. Tekniken fungerar även om du råkat få en ranglig chiliplanta.

Tips: Är de avklippta skotten ca 10 cm långa kan du testa att göra sticklingar av dem. Se filmen om att föröka tomater och chili från sticklingar här.

Köp chilifrön och plantor från vår webbshop!