Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carmen Steiner

Beskära äpple i sommar?

På vårt sommarställe, långt från där vi bor, finns två äppelträd. Vi har dåligt samvete, för vi är bara där på sommaren, och träden blir aldrig beskurna på senvintern. De börjar bli ganska risiga nu. Kan vi göra det när vi kommer dit efter midsommar? Vi brukar stanna fem veckor. Sedan kommer vi inte dit förrän det är skördedags i september.

Svar: Ja, det kan ni göra, hellre än att det aldrig blir av. Det är en myt att man måste beskära äppelträd på vårvintern. Faktum är att det är bättre att olika typer av beskärning lämpar sig för olika tillfällen, beroende på vad man är ute efter, t ex föryngring, forma trädet, ta bort vattenskott mm.

Att man tipsar om vårvintern är mest för att man lättare ser hela kronan utan all grönskan. Trädet är i vila och man riskerar inte att få svampsjukdom i de de öppna snittytorna. Februari-mars är även perioden då man har mindre att göra och kan ha tid för beskärning.

Nu när ni inte beskurit trädet på flera år, skulle jag ändå inte rekommendera er att beskära allt på samma gång, utan ta tag i det i omgångar. Grov beskärning, främjar vattenskott och ni skär även bort årets frukt.

Gör så här i år:

Börja med att ta bort döda grenar. De gör ingen glad. Ta även bort grenar som ser skadade ut och grenar som korsar och skaver varandra. Vänta med resten till efter skörden i september. Då kan ni ta bort eventuella vattenskott och några grenar som växer nedåt.

År två och framåt:

Nästa år kan ni forma trädet lite mer och glesa ur för att få in mer sol i kronan. Ta bort eventuella vattenskott. Sen går det bra att gallra lite kontinuerligt varje år, så slipper ni grova beskärningar och vattenskott.