Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Beskär blödarna under JAS!

Träd och buskar som savar kraftigt om de beskärs på våren, kallas för blödare, och kan riskera att dö om de beskärs felaktigt. En bra tid att gallra dem är under perioden juli-september (JAS). Här är listan på blödare och andra känsliga vedartade växter. Läs även tips om hur.

Varför är vissa träd blödare?

En blödning gör att trädet förlorar värdefull sav och därmed energi. Det kan medföra att vissa träd inte orkar återhämta sig från en beskärning vid fel tillfälle. Några träd kan också riskera att drabbas av flöde av kåda och gummi, till exempel körsbär, och detta kan bli inkörsporten för olika sjukdomar. Sådana buskar och träd ska beskäras på sommar eller höst så att snittytorna hinner läka ihop.

När beskär man blödande träd och buskar?

Blödare ska vid behov beskäras under den så kallade JAS-perioden (månaderna juli, augusti, september). Ända in i oktober går bra i södra delar av Sverige upp till zon 3. Senare på hösten behöver växterna tid att ställa om sig till vinterläge och dra tillbaka energin ner i sitt rotsystem. Om det beskärs för sent försvåras denna process.

Blödande buskar och träd

Björk, lönn, hästkastanj, mullbär, avenbok, magnolia och klätterhortensia är typiska blödare. Känsliga växter som pagodkornell, valnöt, ambraträd, näsduksträd, korstörne, vingnöt, humlebok, gulved, pipranka, kameleontbuske och tulpanträd bör beskäras under JAS.

Prunus (stenfruktssläktet) som körsbär, plommon, aprikoser, mandel och persika beskärs endast undantagsvis och då ska detta ske under sensommaren. Vänta till efter skörd.

Från vissa arter av barrträd rinner det kåda vid beskärning under våren, t ex tallar. Förutom att försvaga trädet kan kådan lämna fula kladdiga linjer längs stammen och snittytorna blir inkörsport för svampar. Därför skall beskärningen göras undersensommaren. Vissa barrväxter som tujor bryter oftast inte nya skott från stammarna, så var försiktig och läs på vad som gäller för ditt barrträd/buske innan du sätter igång.

Vindruvor är ett speciellt undantag och ska beskäras under hösten, medan pinceringen kan utföras under sommaren. Du kan läsa mer om vindruvsbeskärning här.

Tips för beskärning av blödare

Använd alltid rena och vassa beskärningsverktyg! Tvätta rent med T-röd om du precis beskurit en sjuk planta innan.

De flesta blödare är känsliga och brukar inte kräva beskärning. Ta aldrig bort mer än ca 20 procent av lövmassan åt gången. Det är viktigt att skapa en välstrukturerad krona, så se till att spara de grenar som växer i den bästa vinkeln mot stammen.

Börja med att ta bort dött och sjukt trä. Dött trä är enkelt att känna igen, eftersom friska kvistar alltid har en fräsch grön färg under barken. Skrapa av en del av barken med nageln om du är osäker.

Grenar som växer i kors eller som nöts mot varandra kan tas bort.

Rotskotten som växer rakt upp från plantans bas ska tas bort så grundligt som möjligt.

Läs mer om beskärning här:

Beskära barrväxter

Beskära bärbuskar

Klippa häckar

Sommarbeskärning av rosor

JAS - beskärning