Terrassvärmare i trädgården
Med en terrassvärmare kan du förlänga utesäsongen på din balkong eller uteplats med flera månader. Det finns en mängd olika tekniker att välja mellan. Det viktiga är att du hittar den som passar just dig bäst. Vi guidar dig rätt!
Sedan de första långsmala infravärmarna dök upp på marknaden för många år sedan har utbudet av terrassvärmare ökat enormt och idag fi nns fl era olika tekniker och massor av modeller att välja bland. Gasolvärmare och olika typer av infravärmare dominerar marknaden, men det finns även varianter som använder ved eller fotogen.
Vad som passar bäst just hemma hos dig styrs bland annat av hur det ser ut där din terrassvärmare ska vara, till exempel om det fi nns tak, en vägg eller tillgång till el, hur stor yta det är som ska värmas upp och om den ska stå på golvet eller marken eller kan monteras på till exempel en vägg. För att hjälpa dig att göra ett bra val, presenteras här de olika teknikerna och var de passar bäst. Du får också tips om vad du bör tänka på, inte minst när det gäller säkerheten.
Gasolvärmare
Den liknar en lyktstolpe där den står vid uteplatsen, men det är värme, inte ljus den sprider. Vissa modeller kan stå på bordet eller monteras i parasollhålet i bordet. De mindre modellerna är billigare att köpa och att använda (eftersom de har lägre effekt), men de kan också upplevas att de står i vägen och skymmer sikten.
Gemensamt för alla gasolvärmare är att de är till för utomhusbruk och att de kan stå ute under säsongen och inte behöver flyttas in och ut. De är enkla att placera då de inte kräver varken montering på väggen, i taket eller att eluttag fi nns i närheten. Om du har din uteplats i trädgården är en gasolvärmare därför en väldigt smidig lösning. Ska den stå under ett terrasstak, nära en markis eller ett parasoll, är det viktigt att du tar reda på vilka säkerhetsavstånd som gäller på höjden och till brännbara material, generellt för din modell.
För uterum finns gasolkaminer som ser ut som en liten byrå i formen. En del har till och med fl ammor bakom skyddsglaset så att det liknar en vedkamin. Allt för att höja mysfaktorn. Gasolvärmare sprider strålningsvärme som värmer upp både dig och luften mellan dig och värmaren. En nackdel med strålningsvärme är att när det blåser försvinner en stor del av värmen. Samtidigt kan värmen från en stor gasolvärmare nå upp till sju meter bort. De avger hög effekt mätt i kilowattimmar, mer än några andra terrassvärmare. En del värme går förlorad eftersom de höga placeras bredvid bordet och de är runda, men det brukar räcka till bra ändå. Där har bordsmodellerna en fördel där du kan dra nytta av värmen runtom. Värmen går att reglera, och hur mycket effekt du behöver beror på hur stort utrymme du vill värma upp.
Kom ihåg att gasol är brandfarligt så det är mycket viktigt att följa tillverkarens anvisningar när det gäller montering och placering. Välj en gasolvärmare som har CEmärkning. Under vinterhalvåret måste gasolfl askor förvaras på ett säkert sätt. Regler för förvaring fi nns att hämta på
Kostnad och drift för gasolvärmare
PRIS I FULLHÖJD ca 1 400–2 000 kr och uppåt. Bordsvarianter kostar runt tusenlappen.
EN KOMPLETT GASOLTUB med ca 10 kg gas kostar ca 1 700 kronor. Att fylla på med 10 kg gas kostar knappt 400 kr. Finns hos järnhandeln och på bensinstationer.
EN GASOLVÄRMARE i fullhöjd kan vid maxtemperatur förbruka upp till 0,9 kg gasol/timme vilket ger en timkostnad på ca 35 kr.
Ved och fotogen
Förutom gasol- och infravärmare finns även några terrassvärmare som använder vedeldning som värmekälla. De kan närmast beskrivas som flyttbara eldstäder. Det finns rustika eldkorgar av plåt som för tankarna till medeltiden. De fylls med ved och gör det möjligt att tända en brasa även hemma i trädgården. En annan modell liknar ett smalt indiantält. Det sprider värme ut genom öppningen på framsidan medan baksidan är tillräckligt sval för att eldstaden ska kunna stå vid väggar och växter.
Självklart måste eldkorgarna och eldstäderna placeras noga med tanke på brandrisken från gnistor och nedfallande aska. Vissa säljs med ”askfat”, andra inte. Som alla eldar måste de övervakas tills de har brunnit ut. På alla modeller kan du grilla korv när glöden väl har infunnit sig och åtminstone en variant säljs med grillgaller.
En mer ovanlig typ av terrassvärmare är fotogenvärmaren. Med sin smidiga storlek kan den med fördel användas både på balkongen, terrassen eller på uteplatsen. Den levereras med en kokplatta som kan komma till användning om du tar med den på en campingtur. Med full tank på cirka 5,5 liter kan den sprida värme i knappt 30 timmar när den är inställd på max. Även om värmaren levereras med tippskydd är det viktigt att komma ihåg att fotogen är brandfarligt och att en tänd värmare aldrig bör lämnas utan uppsikt. För att den ska fungera på bästa sätt och utan os, är det viktigt att du använder lysfotogen av god kvalitet.
Kostnad fotogen och eldkorgar
PRISET PÅ ELDKORGAR ligger på cirka 900 kronor. En eldstad i indiantältsmodell kostar cirka 4 500 kronor.
EN FOTOGENVÄRMARE får du för runt 1 000 kronor.
LYSFOTOGEN av god kvalitet som passar i en värmare men inte osar bör få kosta cirka 150 kronor för 5 liter.
FÖRBRUKNINGEN är cirka 2 deciliter per timme vid maxeffekt, vilket ger en driftskostnad på 6 kronor per timme.
Infravärme
För den som är intresserad av att köpa en infravärmare fi nns det idag många olika modeller att välja på, både vad gäller utseende och teknik. Terrasser med tak, och balkonger, är utmärkta för infravärme eftersom många modeller ska monteras. Det finns också bordsmodeller och mindre golvmodeller som passar särskilt bra på balkonger eller mindre terrasser. Lite kraftigare golv- och bordsmodeller kan användas på större terrasser eller enkelt fl yttas ut i trädgården om du så vill. Det förutsätter förstås tillgång till el, och jordfelsbrytare rekommenderas.
Infravärmare bör placeras skyddat eftersom flertalet modeller inte tål fukt särskilt bra. De ska monteras så att de är skyddade från regn, och kunna tas in på vintern. Flyttbara modeller bör tas in dagligen. På modellerna finns det ett IP-nummer som anger hur vattentålig respektive värmare är. Ett IP-nummer runt 20 anger att den inte tål fukt särskilt bra, men det finns modeller med IPtal på över 60 och de är i princip vattentäta.
Även om de flesta infravärmare för privatpersoner levereras med en kontakt som det bara är att sticka in i väggen, är det fortfarande mycket viktigt att följa leverantörernas anvisningar vid installationen. Precis som för gasolvärmare finns det till exempel säkerhetsavstånd till brännbara material som ska följas.Modeller som levereras utan sladd och kontakt måste monteras av elektriker. Notera att en CE-märkning endast innebär att tillverkaren själv intygar att produkten uppfyller de produktsäkerhetskrav som gäller inom EU. – S-märkning visar att ett oberoende provningslaboratorium provat att kraven på till exempel elsäkerhet och brandskydd verkligen uppfylls, förklarar Tedd Molin, produktchef på företaget Backer BHV, en av de ledande tillverkarna av komponenter och system för elektrisk uppvärmning.
Kostnad och drift för infravärmare
TRADITIONELLA, långsmala infravärmare som monteras i tak kostar mellan 100–200 kronor. Modeller med värmestavar av karbonfi ber kostar cirka 600–800 kronor. De effektivaste infravärmarna, de gjorda av kvartsglas med eller utan halogen, kostar cirka 400–1 200 kronor och uppåt beroende på modell.
OLIKA MODELLER drar olika många watt. En kilowattimme (kWh)
kostar cirka 1 krona, lite beroende på ditt individuella elavtal.