Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marianne Majerus

Tävla och bli årets fotograf!

Internationell fototävling för trädgårdsintresserade. Gillar du att fotografera trädgårdar? Ta chansen att få din bild publicerad i en bok och utställd på Kew Gardens! Var med i tävlingen där Allt om Trädgård för första gången är en av jurymedlemmarna.

Var med och tävla med trädgårdsfotografer från hela världen om att ta årets trädgårdsbild. International Garden Photographer of The Year är en stor internationell tävling med flera kategorier att ta priser i. I år ingår för första gången specialpriset Spirit of Swedish Gardens Award i samarbete med Allt om Trädgård och Göteborgs Lustgårdar 2016.

Foto: © Carol Casselden

Förra årets vinnare i kategorin Beautiful Gardens blev Carol Casselden, med en bild från trädgården Great Dixter i England.

Första priset i Allt om Trädgårds kategori är 700 euro och andra priset är 300 euro. Utöver det kommer de vinnande bilderna, i alla kategorier, att publiceras i den bok som International Garden Photographer of The Year gör varje år. Alla vinnarfotografierna ställs också ut på Kew Gardens, som räknas som världens förnämsta botaniska trädgård, i Richmond i utkanten av London. Utställningen visas på Kew Gardens under våren 2016 innan den flyttas till Trädgårdsföreningen i Göteborg där man kan se den i Växthuset från den 28 maj till 7 augusti.

– Vi har många duktiga trädgårdsfotografer i Sverige och vi har ännu fler vackra trädgårdar som förtjänar att visas upp i internationella sammanhang. Jag hoppas därför att många, både proffs och amatörer ska känna sig manade att tävla, säger Viveka Ljungström på Allt om Trädgård.

– Trädgårdsfotografi har blivit väldigt populärt och det finns ett stort intresse. Därför vill vi gärna uppmärksamma det, säger Cecilia Liljedahl, projektledare för Göteborgs Lustgårdar 2016.

– Det har alltid funnits gott om svenska bidrag i tävlingen och därför är vi glada att kunna fokusera på de svenska verken, och samtidigt kunna hylla de fantastiska trädgårdar som finns i Sverige, både publika och privata, säger Philip Smith, som är tävlingens grundare och kommer att finnas på plats vid två tillfällen för en fotoworkshop på Botaniska trädgården under sommaren 2016.

Vill man tävla i den svenska kategorin kan man göra det med bilder tagna i privata eller offentliga trädgårdar i Sverige. Man kan välja vilka motiv som helst, tagna under vilken årstid och vilket år som helst.

Göteborgs Lustgårdar 2016 är Nordens största trädgårdsutställning och ett samarbete mellan Göteborgs Botaniska trädgård, Trädgårdsföreningen, Gunnebo Slott och Trädgårdar samt Liseberg. Den kommer att pågå under hela 2016.

Foto: MAGDALENA WASICZEK

Magdalena Wasiczek tog 2014 års vinnarbild

Tävla med svenska trädgårdsbilder!

Det finns många olika kategorier inom tävlingen och i år finns alltså två utmärkelser inom Spirit of Swedish Gardens Award:

Offentliga trädgårdar (Public Gardens)i samarbete med Göteborgs Lustgårdar. 

Privata trädgårdar (Private Gardens) i samarbete med Allt om Trädgård.

Första pris i varje svensk kategori är 700 euro och andra priset är 300 euro.

Gör så här

Ladda upp fotografier inom kategorin The Beautiful Gardens.

Skriv orden Spirit of Swedish Gardens i varje bildtext. 

Tävlingen är öppen för bidrag fram till 31 oktober 2015.

Vinnarna utses samtidigt som alla övriga vinnare i International Garden Photographer of The Year i februari 2016. 

Viss anmälningsavgift kan förekomma beroende på den tävlandes ålder (barn tävlar fritt), antalet bilder och kategorier.

Giltiga fotografier

Bilder tagna i privata eller offentliga trädgårdar i Sverige. Vilka motiv som helst, alla årstider och tagna vilka år som helst. Normala International Garden Photographer of The Year-regler gäller. Publicering i tävlingens bok beror på antal tävlings­bidrag.

Läs mer på: igpoty.com