Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skilsmässa och trädgård?

Det kom ett brev... Karin ska skiljas och undrar vad som händer med hennes fina trädgård. Allt om Trädgård frågade fyra experter hur det ligger till.

”Jag och min man ska skiljas, efter tjugo år. Han har träffat en annan. Jag har panik, jag hade aldrig trott att detta skulle kunna hända mig. Men livet tar sina vändor. Nu oroar jag mig så för min älskade trädgård! Jag har en helt underbar rossamling som jag lagt ner både min själ och en hel del pengar i. Min man har lagt sina pengar på resor, jag på trädgården. Jag har också sparat ihop 50 000 kronor som vi skulle bygga en damm för.

Nu säger min man att vi ska dela pengarna rakt av. Kan han verkligen begära det? Dessutom vill jag ta med mig mina mest värdefulla rosor, men min man menar att det skulle sänka värdet på huset som vi ska sälja. Jag tycker att jag på något sätt borde kompenseras när vi säljer, eftersom det är jag och mina sparpengar som gjort trädgården så fin.

Kan min man hindra mig att gräva upp mina rosor? Tacksam för råd.”

/Karin

Experterna svarar:

JURISTEN

”Gräv upp rosorna innan ni skickar in skilsmässopapprena”

Per Nilsson, jurist, Juristpunkten

Det du kan göra är att gräva upp rosorna innan ni skickar in er skilsmässoansökan. För det är först när skilsmässopapprena är inskickade som man, så att säga fryser tillgångarna och utifrån den dagen gör en bodelning. Vid bodelningen gör man en värdering av familjens alla tillgångar och delar dem rakt av, i pengar mätt. Innan dess kan du göra som du vill med rosorna.

Vid en försäljning av huset ingår rosorna i själva fastigheten, precis som exempelvis frys och spis. Rosorna är nedgrävda och på så sätt infogade i fastigheten. De räknas till det som kallas fastighetstillbehör. Om ni säljer huset har du alltså ingen rätt att gräva upp rosorna, om ni inte gör en överenskommelse med köparen. Växter i krukor räknas däremot som lös egendom och är sådant som ni vid bodelning delar upp mellan er.

PRIVATEKONOMEN

”Ett privat sparkonto ingår i det man ska dela”

Foto: © Fotograf Jenny Hallengren

Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank

Dina sparpengar räknas till ert gemensamma ägande vid en bodelning. Fram tills att skilsmässopapprena är inskickade är pengarna dina och du kan passa på att handla upp dem eller kanske göra en resa.

När skilsmässan är ett faktum sker en bodelning och även om du då har ett eget sparkonto ingår det i vad ni ska dela på.

För din del är det försent, men jag rekommenderar alltid makar att skriva äktenskapsförord. Där skriver man vad som är vars och ens enskilda egendom. Startar man ett konto under pågående äktenskap kan man skriva in det i ett nytt äktenskapsförord. Men tänk på att äktenskapsförordet måste registreras i tingsrätten för att det ska gälla. Jag brukar jämföra det med en bilförsäkring; man räknar inte med att något ska hända, men man tecknar ändå en försäkring.

FAMILJETERAPEUTEN

”Din man bör respektera dig och din kärlek till dina rosor”

Pia Doverhagen, psykoterapeut och familjerådgivare, Attendo 

En jurist skulle kanske säga att äktenskapet är en ekonomisk förening, men vi säger att det är en kärleksförening. Man har haft något fint ihop, men så har det hänt något under vägen som gjort att man inte underhållit relationen.

I ditt fall upplever du just nu en kränkning – du blir lämnad för en annan kvinna, och tvingas dessutom lämna det som du lagt ner din själ i. Din man känner antagligen skuld, stänger av känslomässigt och vill inte samtala.

Föreslå att ni går till en familjerådgivning. Ingen mår bra av att bara stänga av och sedan bära med sig skilsmässan som en stor tyngd. Här är det viktigt att få din ex-make att respektera dig och din kärlek för rosorna, som ju varit ditt skötebarn. Har ni väl börjat prata kan ni förhoppningsvis också lösa problemen med rosorna och sparkontot. En kris kan faktiskt leda till något bättre.

MÄKLAREN

”En fin trädgård kan sänka värdet”

Foto: Fotograf Håkan Målbäck

Anders Lewén, mäklare, Svensk fastighetsförmedling

Om ni väl börjat visa trädgården får ni inte gräva upp några rosor. Före visningen däremot, får ni gräva upp dem, men se då till att det blir fint efteråt. Blir det en massa fula gropar sänker det oftast värdet.

Däremot är det inte självklart att en fin trädgård höjer fastighetens värde. Många husspekulanter är barnfamiljer och de ser mest allt arbete de måste lägga ned på trädgården.

Vill du ta med dig några speciella rosor kan du skriva in det i kontraktet med köparen. Prata med mäklaren och fråga köparen om det är okej att du tar med dig vissa växter från trädgården. Annars kan man ju alltid förhandla om priset och på så sätt få med sig det man vill ha.