Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: unknown

Res till sagolika Marrakech! GENOMFÖRD!

Besök ståtliga palats, vackra trädgårdar i Medinan, njut av en fantastisk natur och titta närmare på frukt- och kryddodlingar. Boendet är unikt bara det, då vi inkvarterar oss i Riader i stadens hjärta där de fridfulla innergårdarna är som små paradis med vackra trädgårdar och springbrunnar. Ett besök att längta extra till är Jardin Majorelle, en konstnärlig skapelse och tidigare bostad åt modeskaparen Yves Saint Laurent. Givetvis får vi också med oss intressant historia och möjligheten att fynda krukor, kuddar och skålar på den världsberömda marknaden.

Fakta om resan

Datum: 7-11 november 2015 OBS! FULLBOKAD!

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 14 495 kr,  ord pris 15 495 kr. Enkelrumstillägg: 1 500 kr.

Allt detta ingår:

Flygresa från Stockholm Arlanda – Marrakech t/r

Alla flygskatter och säkerhetsavgifter

Transporter och utflykter enligt program.

4 nätter del i dubbelrum inkl. frukost

3 luncher och 2 middagar

Skandinavisk färdledare och engelsktalande lokalguider

Frivilliga tillägg:

Flyg från annan ort

Avbeställningsskydd

Reseförsäkring

Bokning och övriga frågor: gå till hemsidan MICE travel, ring 042-27 00 05 eller maila info@micetravel.se. På hemsidan finns fler bilder.

Om boendet

En äkta riad är ett eget litet universum. Ordet betyder fritt översatt ”lilla paradiset”. En riad är utifrån sett en sluten byggnad, nästan som ett litet fort. Höga murar, en port och små fönstergluggar. Men på insidan öppnar byggnaden upp sig i sin fulla prakt. Här finns en eller flera små trädgårdar med springbrunn. En tesalong, likaså ett antal sovrum med badrum. Ofta kök och förrådsutrymmen på bottenplanet. På det platta taket en terrass där mycket av livet fortfarande pågår – inte minst bland kvinnorna.

På taket regerade matriarkerna i gamla tider. Kvinnorna hängde tvätt, hälsade på hos varandra, köpte och sålde varor, utbytte viktig information och skvaller, lekte med barnen och en hel del annat. Männen var ofta på de lägre våningarna, rökte vattenpipa, spelade brädspel och ägnade sig i stort sett åt samma saker som kvinnorna på taket. Förutom tvätt och barnuppfostran får man förmoda. Men tiderna förändras även i Marrakech riader. Numera är också männen välkomna på takterrassen för att ta en drink eller att äta middag.

Rum i Origin Hotels

Vi kommer att bo på fyrstjärninga Origin Hotels, som är samlingsnamnet på tre mindre marockanska hotell som i sin tur heter Riad Lhena, Riad Magi och Riad Saha. Var och en med sin egen speciella karaktär. Gemensamt är omsorgen om dig som gäst. Designhotellen är i grunden klassiska marockanska privatbostäder, riader, som vi har moderniserat varsamt. Här är både kaklet och badkaren gjorda för hand. Springbrunnen porlar på innergården och uppe på takterrassen kan du njuta dygnet runt. Vi tar dig ett steg närmare staden Marrakech och landet Marocko. På Origin Hotels får du helt enkelt en originell upplevelse i kombination med ett modernt hotells service och faciliteter.

PROGRAM

Dag 1: Ankomst till Marrakech - Medinan

Vi beger oss direkt till Medinan och bekantar oss med den gamla staden och besöker en privat riad med en unik trädgård. På kvällen serveras en välkomstmiddag på Al Fassia Guéliz vars kök sägs servera den bästa à la carte maten i Marrakech. På Al Fassia bryter man mot den marockanska normen på flera sätt, restaurangen drivs endast av kvinnor.

Dag 2: Bahia Palace - Jardin Majorelle 

Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Marrakech stoltserar med flertalet vackra palats med blommande trädgårdar, inte minst ståtliga Bahia Palace som idag är det vackraste palatset i Marrakech med färgstark mosaik och imponerande trädgård. Vi flanerar på dess 8 hektar och besöker trädgårdens spännande kryddträdgård och palatsets bördiga fruktodling.

Bahia Palace

Därefter åker vi till Jardin Majorelle vars trädgård tog fyrtio år av passion att slutföra. Efter vårt besök i denna vackra park åker vi till soukerna och Medinan och får möjligheten att shoppa och fynda. På kvällen tar vi oss till DJemaa El-Fna och njuter av dess folkmyller och festligheter och provar på delikatesser från det marockanska köket.

DJemaa El-Fna på kvällen

Dag 3: Agdal Garden - Ourikadalen

Dagens första besök är i den gröna oasen Agdal med anor från 1200-talet som ligger mitt i det livliga Marrakech och är med på UNESCOs världsarvslista sedan 1985. Idag kantas gångarna i trädgården av vackra olivträd och fruktträdgårdar med granatäpple, apelsin-, aprikos-, fikon- och citronträd. Vi beger oss sedan till Ourikadalen som ligger vid foten av Atlasbergen, här har berberfolket varit bosatt sig sedan 3000 före Kristus. Vi besöker en saffranodling där vi tittar närmare på den vackra saffrankrokusen och produktionen av denna dyrbara krydda.

Kryddor och blommor på marknad

Senare på dagen fortsätter vi med en kortare promenad i dalen och besöker en bio-aromatisk trädgård där vi har möjlighet att lära oss mer om deras tillverkning av henna- och arganolja. Under vårt besök promenerar vi också runt i trädgården och tittar närmare på deras flora. Vi återvänder till det fantastiska Marrakech på sena eftermiddagen. Kvällen avslutas med en god middag på riaden.

Dag 4: Agafayöknen - Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park

Vi far till Agafayöknen där sahariska nomader på 1800-talet planterade blommor och ändrade ökenlanskapet till ett vackert blommande fält under skördemånaderna. I slutet av 1920-talet anlade fransmännen här en konstgjord sjö, det enorma damm- och bevattningsprojekt byggdes för ge el och vatten till Marrakech. Vi besöker en citronplantage, njuter av en picknick i denna fantastiska miljö och kommer även till Marockos största kaktusodling.

Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park

Under seneftermiddagen beger vi oss tillbaka till Marrakech för ett besök på den Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park. Vacker park med mycket historia. Kvällen fri.

Dag 5: Hemresa

Passa gärna på att ta en morgonpromenad genom Marrakechs smala gränder och upplev hur vardagsbestyret är i full gång efter gryningen. En smakrik frukost dukas upp för oss och sedan är det tid att checka ut från vår riad och bege oss till flygplatsen med massor av inspirerande upplevelser och minnen i bagage. Avresa tillbaka vid lunch.

Bokning och övriga frågor: gå till hemsidan MICE travel, ring 042-27 00 05 eller maila info@micetravel.se. På hemsidan finns fler bilder.