Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ERIK EKEN

Res till romantiska Umbrien!

Vi upprepar succéresan från 2016, där medelhavsexperten Peter

Englander guidar i sitt älskade Italien! I landskapen kring Rom och

i det spännande Umbrien besöker vi världsberömda trädgårdar som

Ninfa och Villa d’Este, vandrar i pittoreska gränder, njuter av italiensk

mat och upplever pioner, blåregn och rosor. Följ med!

Program i korthet

Dag 1. Avresa – Rom – Sabinerbergen

Direkt efter ankomst far vi genom ett klassiskt landskap mot Italiens gröna hjärta, det frodiga Umbrien. Resans första trädgård tillhör en rosenälskare och passionerad trädgårdsman i Sabinerbergen. Vi når den charmerande medeltidsstaden Bevagna och vårt hotell Palazzo Brunamonti för två nätters vistelse. På kvällen serveras välkomstmiddag i hotellets vackra sal.

Rosenträdgård i Umbrien

Dag 2. Assisi – Olivolja – Lizzas trädgård

Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och vi får en guidad vandring. Därefter finns det tid att njuta av Assisis alldeles speciella atmosfär på egen hand. Vi åker vidare till en olivgård som tillverkar en av landets mest välrenommerade extrafina jungfruoljor. Efter en introduktion till oljans värld, med en guidad provsmakning, avslutar vi med en lätt lunch på gården.

Den helige Franciskus hemstad Assisi

Vi beger oss till Giardino Lizza med sitt förförande läge mellan dimma och sol. Ägarparet, från början oerfarna trädgårdsälskare, har här gjort en 25 år lång resa, från okunnighet och passionerad entusiasm till kunnighet och kärlek till sin skapelse. Deras trädgård, med vita och lila blåregn, cistrosor, syrener, tulpaner, örter, oliver och blommande äppelträd, är både uppskattad och omskriven. Den är som en konstnärspalett av färger med blomstrande rabatter, buskar och träd, allt mot fonden av en magnifik utsikt. Gabriella bjuder på förfriskningar med tilltugg. Kvällen till eget förfogande i Bevagna.

Underbara rum i Lizzas trädgård

Dag 3. Pionsamling – Villa d'Este

Vi styr kosan söderut mot Vitorchiano och Centro Botanico Moutan, en botanisk trädgård med inriktning på pioner. Här finns världens största pionsamling: runt 200 000 plantor och hundratals sorter; såväl luktpioner som buskpioner. Här intar vi en gemensam lunch.

Världens största pionodling! Foto: ERIK EKEN

Sedan väntar en av världens mest kända renässansträdgårdar,

Villa d’Este, ett av Unescos världsarv. Vattenspel, fontäner och krukor med citrus och sommarblommor skapar en magisk miljö. Vid foten av Albanos kullar ligger hotell Relais Casale della Certosa, ett gammalt kartusianerkloster omgjort till ett trevligt mellanklasshotell. Gemensam middag på hotellet.

Vattenspel i Villa d'Este Foto: ERIK EKEN

Dag 4. Villa Landriana – Romantiska Ninfa

Dagen bjuder på två stora höjdpunkter. Giardini della Landriana är endast öppen för besökare ett fåtal dagar i veckan och vi är glada att kunna presentera denna romantiska trädgård som den geniale engelske trädgårdsmästaren och anläggaren Russell Page designade på 1960-talet tillsammans med innehavaren, markisinnan Livia Taverna. Den är uppbyggd av flera helt olika gröna rum: Viale delle Rose, rosornas väg; en olivträdgård; en citruslund; en italiensk, formell trädgård; en avdelning med gula perenner, för att nämna några. Bonicarosor blommar under knotiga olivträd och apelsinträdgården i diamantform med överraskande ”utrullade” småbollar av afrikansk buxbom charmerar besökaren.

Olivlundar och trädgårdar i Landriana Foto: ERIK EKEN

Vi bjuds på lunch innan vi färdas söderut till den bördiga slätten Agro Pontino. Här ligger den mytomspunna parkträdgården Ninfa – en stad från sen medeltid i romantiska ruiner, där familjen Caetani på 1920-talet började anlägga en trädgård, idag en av världens mest uppskattade. Vi njuter av den trolska miljön med porlande vatten, växter som klänger på ruinerna och blåregn som draperier över broarna. Innan trädgårds-vandringen får vi en rustik picknicklunch. Vi vänder tillbaka till hotellet där middag väntar.

Magiska ruinstaden Ninfa Foto: ERIK EKEN

Dag 5. Simonas trädgård – Hemresa

Med bagaget i bussen beger vi oss till Simonas charmiga trädgård – med ett överflöd av grönska en och annan tidigblommande ros. Läget, några stenkast från Medelhavet gör sitt till för att öka frodighet och härdighet. Simona och hennes make bjuder på en aperitivo med tilltugg innan vi beger oss till flygplatsen, fyllda av inspiration och drömmar om medelhavsträdgårdar.

Avkoppling i Simonas trädgård Foto: ERIK EKEN

Fakta om resan

Datum: 17 – 21 april 2017.

Pris: 16 990 kr för Allt om Trädgårds prenumeranter

(ordinarie pris 17 990 kr). Enkelrumstillägg: 1 690 kr.

ALLT DETTA INGÅR:

• Svenska ciceroner – Peter Englander och John Werich

• Flyg från Arlanda via Kastrup till Rom, t/r.

• 4 nätter med del i dubbelrum på bra mellanklasshotell.

• Samtliga entréavgifter och visningar omnämnda i programmet.

• Fyra bufféfrukostar

• Tre luncher med vatten/vin/espresso

• Tre middagar med vatten/vin/espresso

• En aperitivo med tilltugg, samt en olivoljeprovning.

• Flygavgifter och skatter.

• Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger.

God grundkondition och promenadvana krävs; ojämnt underlag och trappor förekommer.

Anmälan: Boka via vår tekniska arrangör Favoritresor på telefon

08-660 18 00 eller via mejl till info@favoritresor.se. Resevillkor enligt hemsida favoritresor.se. Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara