Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: (c) Zoom-zoom | Dreamstime.com

Res till pionblommande Kina!

På denna unika resa, speciellt framtagen för Allt om Trädgårds läsare, upplever vi natur, kultur och färgstarka trädgårdar i bland annat Peking, Shanghai och Suzhou. En höjdpunkt på resan är den årliga festivalen till buskpionens ära. Resan leds av Kjell Furberg, med många Kina-resor i bagaget.

Program i korthet

Dag 1. Avresa

Dag 2. Peking

Ankomst till Peking, där vi möts av vår svensktalande guide. Vi besöker det kejserliga Sommarpalatset, vackert beläget i lummig grönska vid Kunmingsjön. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och det finns möjlighet att boka en extrautflykt till Förbjudna staden och Himmelska Fridens torg (300 kr/pers). Gemensam välkomstmiddag.

Vår guide trädgårdsmästaren och Kina-kännaren Kjell Furberg.

Dag 3. Peking – Luoyang

Tid för egna utfärder, med möjlighet att boka vårt utfärdspaket till Kinesiska Muren (800 kr/ pers). På eftermiddagen tar vi snabbtåg till Luoyang, en av de sex gamla kejsarstäderna. Incheckning på hotellet. Lunch och middag på egen hand.

Dag 4. Luoyang

På förmiddagen besöker vi en pionplantskola och efter lunch Wang Cheng-parken och den årliga festivalen till buskpionens ära – Kinas nationalblomma. Därefter får vi se en av Kinas äldsta och största pionparker, med mer än en miljon buskpioner av över 1 000 olika sorter!

Wang Cheng-parken i Luoyang. Här firas pionfestivalen. Foto: Kjell Furberg

Dag 5. Luoyang – Xian

Efter frukost gör vi ett besök på buddhistiska Vita hästens tempel, samt en mycket vacker pionträdgård, uppdelad i fem olika natursköna partier. Vi äter lunch och gör en båttur på Yi-floden. Medan båten sakta glider fram, kopplar vi av och beundrar den kinesiska landsbygden. Därefter besöker vi de spektakulära Longmengrottorna, med över

100 000 buddhistiska skulpturer. På kvällen åker vi höghastighetståget till Xian, ca 1,5 timme. Väl framme äter vi middag och checkar in på hotellet.

Vackra buskpioner i full blom. Foto: Kjell Furberg

Dag 6. Xian

Shaanxis provinsmuseum har en av Kinas största samlingar av historiska fynd. Här finns konst och föremål från yngre stenåldern fram till Kinas sista dynasti, Qing (år 1644 – 1911). Efter lunch går vi en promenad i de muslimska kvarteren, ser fasaden till den gamla, stora moskén i kinesisk stil och den lilla moskéträdgården. Till middag bjuds det på den traditionella specialiteten jiao-zi, följt av en sång- och dansföreställning från Tangdynastin.

Dag 7. Xian – Suzhou

Den underjordiska terrakottaarmén, med över 8 000 soldatfigurer, är ett av 1900-talets största arkeologiska fynd. Den skulle skydda det mausoleum som påbörjades redan när Qin Shi Huangdi, Kinas förste kejsare som 13-åring besteg tronen. Vi ser en film om arméns tillkomst och tittar sedan på de fascinerande figurerna. Därefter beger vi oss till en mattfabrik där vi får lära oss hur handknutna silkesmattor skapas. Vi fortsätter till flygplatsen för flyg till Shanghai. Middag tillsammans innan vi reser vidare med buss till Suzhou.

Den berömda terrakottaarmén i Xian

Dag 8. Suzhou

Suzhou är känt för sina kanaler, vackra trädgårdar och landets finaste siden. Vi börjar med ett besök på en sidenfabrik där vi får se hur silkeskokonger nystas upp till flera hundra meter långa, glänsande trådar. Vi besöker tre trädgårdar, alla upptagna på Unescos världsarvslista. Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård är den mest berömda, med ett flertal paviljonger och broar. Nätmästarens trädgård är kanske den mest imponerande och efter middagen kan de som vill återvända dit för en liten föreställning med musik och teater.

Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård Foto: (c) Electropower | Dreamstime.com

Dag 9. Tongli – Shanghai

Vi gör ett tidigt besök i Bildningens trädgård – den minsta och mest rofyllda av Suzhous trädgårdar. Vi åker buss till den pittoreska lilla vattenstaden Tongli, även kallad Österns Venedig, där vi promenerar längs de mysiga kanalerna. Sedan besöker vi den mycket vackra Trädgården för retreat och reflektion. Efter det vidare med buss till Shanghai och checkar in på vårt hotell.

Tongli, även kallad Österns Venedig

Dag 10. Shanghai

Efter ett besök i Shanghais prisbelönta botaniska trädgård tar vi en promenad i folktäta Gamla stan, under kolonialtiden känd som ”Chinese city”, och får även se den vackra Yu-trädgården. Vi får sedan vara med om en klassisk teceremoni i ett av Shanghais många tehus. Efter middagen blir det en halsbrytande akrobatikshow.

Dag 11. Shanghai

Förmiddagen är fri för egna utfärder. Under sen eftermiddag tar vi hissen upp i Shanghai World Financial Center och får en hisnande utsikt över Shanghai. Gemensam avskedsmiddag.

Shanghai har mycket att erbjuda! Foto: (c) Chuyu | Dreamstime.com

Dag 12. Hemresa

Buskpionen är Kinas nationalblomma! Foto: Kjell Furberg

FAKTA OM RESAN

Datum: 13 – 24 april 2017

Pris: 24 950 kr för Allt om Trädgårds prenumeranter,

ordinarie pris 26 950 kr. Enkelrumstillägg 3 450 kr.

Allt detta ingår:

• Svensktalande guide. Kjell Furberg.

• Flyg i ekonomiklass Stockholm- Peking - Shanghai - Stockholm med Finnair.

•Tio nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. (Du som reser ensam kan välja del i dubbelrum. Om ingen annan av samma kön har valt detta tillkommer enkelrumstillägg.)

• Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.

• Frukost alla dagar, åtta luncher, nio middagar, inkl måltidsdryck.

• All transport och bagagehantering i Kina.

• Flygskatter och säkerhetsavgifter.

• Visum för svenska medborgare.

Normalgod kondition krävs, då vi går mycket och långa sträckor i ojämn terräng.

Anmälan: Boka via vår tekniska arrangör lotustravel.se eller ring Lotus Travel 08-545 188 40. För att få prenumerantpris ange kod PREN och ditt prenumerationsnummer i kommentarsfältet om du bokar via nätet. Vi reserverar oss för ändringar i programmet.