Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Res med oss till Sydafrika! GENOMFÖRD!

Följ med och upplev exotiska Sydafrika. Vi har satt samman en resa där vi tar oss genom det vackra landskapet till flera av de större trädgårdarna. Spana efter delfiner, sälar och valar på havet. Vidare låter vi även landets vindistrikt charma oss med bland annat besök på Sydafrikas äldsta vingård. OBS! Båda resorna fullbokade!

Fakta om resan

Datum

24 okt - 1 nov 2014 - FULLBOKAD!

26 okt - 3 nov 2014 - FULLBOKAD!

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 22 950 kr, ord pris 24 950 kr. Enkelrumstillägg: 2 365 kr.

Allt detta ingår:

Flyg: tur och retur Kapstaden från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg.

Boende: 6 nätter på fyrstjärniga Inn on the Square i Kapstaden

Måltider: frukost alla dagar samt måltider enligt program (6 luncher och 3 middagar)

3 vinprovningar

Utflykter enligt program inklusive samtlige entréavgifter.

Alla transporter och bagagehantering i Sydafrika.

Flygskatter och säkerhetsavgifter

Svensktalande färdledare

100 kr per resenär skänks till Star for Life i deras projekt för att utbilda sydafrikanska barn.

Med på resan är Viveka Ljungström, Allt om Trädgårds chefredaktör.

Bokning görs hos Sydafrikaresor på telefon 042-44 99 800 eller info@sydafrikaresor.se

PROGRAM

Dag 1: Avresa från Sverige

Dag 2

Efter ankomst i Kapstaden börjar vi vår resa med en stadsrundtur. Vi åker till Table Mountain, det 1000 meter höga berget som dominerar Kapstadens vy. Den 360-graders roterande linbanan ger en fantastisk panoramabild av staden.

Vi åker vidare till den centrala parken Company Garden’s innan det till sist bär av mot det gamla hamnområdet Waterfront. Efter stadsturen är det check in på det fyrstjärniga hotellet Inn on the Square i centrala Kapstaden. Gemensam välkomstmiddag på den färgsprakande afrikanska restaurangen, GOLD Restaurant. Här kommer vi att få smaka en stor variation av afrikanska rätter från hela kontinenten. Måltider: Frukost, middag ingår.

Foto: Michael van Rooyen

Proteor i Kirstenbosch Botanical Garden

Dag 3

Vi besöker Kirstenbosch Botanical Garden som var den första botaniska trädgård i världen som skapades i syfte att skydda flora som annars hotades av utrotning, året var 1913. Trädgårdens fokus ligger som sagt på den inhemska floran och då framförallt på den unika fynbos som växer här. Vi har tre timmars rundvandring tillsammans med en utbildad hortonom som visar oss de mest spännande delarna av trädgården. Därefter njuter vi av en härlig picknick-lunch i det gröna. Resten av dagen ledig för att själva kunna utforska Kapstaden. Måltider: Frukost, lunch ingår.

Dag 4

Idag åker vi den vackra vägen utmed kusten via Gordons Bay ut till Bettys Bay där vi besöker den välkända Harold Porter Botanical Gardens. Vi har en guidad rundvandring i denna lite speciella trädgård som ligger inklämd mellan havet och de sluttande bergen. Trädgårdens stora stoltheter är den röda Disa Orkidén och Sydafrikas nationalblomma kungsprotean.

Vi tar ytterligare en tur ut på landet och till Moggs Country Cooking House. Mitt i Hemel en Aarde Valley ligger denna fantastiska restaurang där alla grönsaker och örter kommer från den egna trädgården. Här äter vi lunch och njuter av kockens delikata kreationer.

Efter lunch åker vi in till Hermanus i förhoppning om att få se rätvalar. Vi har en stund här på egen hand så ni kan välja på att besöka de olika konstgallerierna som finns här, promenera utmed klipporna, eller ta en kopp kaffe på ett mysigt café. Valarna kan ses från land och lyssna bara efter valväktaren som blåser i sin vuvuzela, så ser ni var valarna kommer upp till ytan. Efter ett par timmar åker vi tillbaka mot Kapstaden. Vi stannar på vägen och besöker en sydafrikansk privatträdgård. Måltider: Frukost, lunch ingår.

Moggs Country Cooking House

Dag 5

Tidig avresa mot Cape Point reservatet, Afrikas näst sydligaste spets. Vi kör igenom Hout Bay där vi stannar till och går ombord på en turbåt för en utflykt till Seal Island, en ö i havet helt fylld med sälar. En rolig upplevelse för alla, men har ni lätt för att bli sjösjuka så ta en tablett innan. Turen tar totalt 45 minuter.

Vi stannar för lunch i Simons Town där vi också besöker pingvinerna vid den närbelägna stranden Boulders Beach. Vi fortsätter sedan den sista biten till Godahoppsudden. Vågar man titta ner för de branta stupen kan man här se valar och delfiner. Sista biten kör vi slalom mellan babianerna som kantar vägen på jakt efter mat från turisterna. På Cape Point (Godahoppsudden) möts Indiska Oceanens varma vatten och Atlantens kalla och bildar en lång vit linje ut mot horisonten. Klipporna stupar 300 meter rakt ner. Måltider: Frukost, lunch ingår.

Godahoppsudden

Dag 6

Idag åker vi österut för att besöka ytterligare en botanisk trädgård, Karoo Desert Gardens, som till skillnad från övriga trädgårdar ligger i halvöknen. Floran som vi hittar här består nästan uteslutande av växter som bara lever i öken och i halvöken-landskap, främst de olika varianterna av aloeväxter. För att få ut det mesta av besöket har vi en guide som visar oss trädgården.

Efter rundvandringen åker vi tillbaka mot Kapstaden men stannar redan i närheten av Paarl. Först besöker vi Babylonstoren som är en underbar trädgård där de odlar grönsaker, frukt, örter och även en del växter. Vi äter lunch där alla råvaror kommer från gården, även köttet kommer från den egna farmen. Här gör de även eget vin så vill ni smaka det kan ni beställa in ett glas till maten. Efter lunch besöker vi vingården Tempel Wines som ägs och drivs av det svenska paret Alf och Marie. Vi får en rundtur på gården och får se hur man tillverkar vin på traditionellt sätt, självklart får vi också prova ett par av deras viner. Måltider: Frukost, lunch ingår.

Besök på vingård

Dag 7

Vi startar dagen med ett besök på Stellenbosch Botanical Gardens. Trädgården drivs av universitetet som ett utbildningsprojekt och är inte lika fokuserad på den lokala floran som övriga trädgårdar ni besökt. Här finner vi bland annat en japansk trädgård, ett arboretum och en örtträdgård. Efter att på egenhand ha utforskat trädgården åker vi vidare till vingården Vergelegen där vi äter en härlig picknick-lunch under de stora ekarna, vi passar även på att prova gårdens viner innan vi på egenhand har möjlighet att se oss om i trädgården.

På vägen tillbaka till Kapstaden besöker vi Sydafrikas största kåkstad. Efter att ha varit runt i södra delen av landet och dess underbara natur är det nu dags för att besöka en av eldsjälarna som verkar för att de fattiga som lever i kåkstäderna får en bättre framtid. På Abalimi Bezekhaya Garden Centre arbetar kvinnor från närområdet med att lära upp lokalbefolkningen att starta små odlingar för att täcka familjens behov. Genom ett besök här är vi med och bidrar till detta viktiga projekt. Tillbaka i Kapstaden samlas på kvällen för en gemensam avslutningsmiddag. Måltider: Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8

Vår sista dag tillbringar vi i den vackra Constantiadalen. Vi åker först till Stellenberg Garden, en privatägd gård med anor från 1600-talet. Godset är bland de finaste i dalen och en del av trädgården är återigen öppen för allmänheten.

Vi åker vidare till The Cellars Hohenort för att njuta av den sista lunchen i detta land. Även här har hotellet en underbar trädgård och det kommer att finnas tid för en rundvandring. Denna trädgård är känd som en av världens finaste hotellträdgårdar och har vunnit flera priser.

Vad passar bättre än att avsluta denna resa än att åka till Groot Constantia som är Sydafrikas allra äldsta vingård med anor från 1679. Historien från denna vingård är rik på anekdoter och här har till och med en svensk Olof Bergh, från Göteborg, varit vinmakare 1716. Här får vi prova fantastiska viner och har ni lite plats kvar i väskan rekommenderar vi varmt att ni tar med er en flaska och ett minne hem. Efter det fortsätter vi till flygplatsen. Måltider: Frukost, lunch, middag (på flyget) ingår.

Dag 9: Ankomst Sverige

Med reservation för ändringar 

Fakta om resan

Datum

24 okt - 1 nov 2014 - FULLBOKAD!

26 okt - 3 nov 2014 - EXTRAINSATT RESA, Skynda att boka!

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 22 950 kr, ord pris 24 950 kr. Enkelrumstillägg: 2 365 kr.

Allt detta ingår:

Flyg: tur och retur Kapstaden från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg.

Boende: 6 nätter på fyrstjärniga Inn on the Square i Kapstaden

Måltider: frukost alla dagar samt måltider enligt program (6 luncher och 3 middagar)

3 vinprovningar

Utflykter enligt program inklusive samtlige entréavgifter.

Alla transporter och bagagehantering i Sydafrika.

Flygskatter och säkerhetsavgifter

Svensktalande färdledare

100 kr per resenär skänks till Star for Life i deras projekt för att utbilda sydafrikanska barn.

Med på resan är Viveka Ljungström, Allt om Trädgårds chefredaktör.

Bokning görs hos Sydafrikaresor på telefon 042-44 99 800 eller info@sydafrikaresor.se