Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright © 2012 Marco Rubino

Res med oss till Italien! GENOMFÖRD!

När hösten och mörkret börjar krypa närmare oss hemma åker vi till sommaren och ljumma vindar i södra Italien. Vi möter underbara vyer och gammal spännande kultur, vi besöker solens trädgårdar med bland annat Axel Munthes San Michele på Capri och den berömda trädgården La Mortella på ön Ischia. 11-16 oktober 2014.

Fakta om resan

Datum: 11-16 oktober 2014

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 15 850 kr, ord. pris 16 850 kr. Enkelrumstillägg: 2 450 kr.

Allt detta ingår:

Direktflyg tur och retur Stockholm-Rom inkl. flygskatter och avgifter.

Buss och båttransporter mellan öar och trädgårdar.

Del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell: Hotel La Bussola i Amalfi och Grand Hotel Royal i Sorrento.

Utflykter enligt program inklusive samtliga entréavgifter.

Frukost samtliga dagar, tre luncher och tre middagar exklusive dryck.

Svensk trädgårdskunnig färdledare från Karins Trägårdsresor.

Anmälan: Boka vi Karins Trädgårdsresor 046-39 99 69  eller karin.lagergren@telia.com

PROGRAM

Dag 1 - 11 oktober

Efter att ha landat på flygplatsen i Rom åker vi söderut genom landskapet Lazio runt Rom. Efter ett par timmar stannar vi och äter en gemensam lunch på ett hotell längs vägen. Därefter fortsätter vi förbi Neapel i landskapet Kampanien till vårt fyrstjärniga hotell i den vackra staden som gett hela kusten sitt namn: Amalfi. Amalfi har en spännande arkitektur, med både arabiskt och sicilianskt inflytande, vilket den berömda domkyrkan Sant Ándera är ett fint exempel på. Staden har en rik historia och blev tidigt berömd för sin makt och sin sjöfart runt Medelhavet. Välkomstmiddag tillsammans på kvällen.

Villa Rufolo från 1270

Dag 2 - 12 oktober

Vi börjar morgonen med att åka buss upp till staden Ravello som ligger uppe på berget några kilometer från hotellet. Ravello, med sitt rika kulturarv ända från medeltiden, grundades på 400-talet e. Kr för att man ville skydda sig från de invasioner som sedemera ledde till västromerska rikets fall. Ravello hade en glansperiod fram till 1200-talet som inflytelserik handelsplats och med eget biskopsdöme. Staden är fylld av vackra gamla byggnader och själva luften andas historia och gammal kultur.

Vi besöker under förmiddagen Villa Rufolo som byggdes 1270 åt en av de rikaste adelsmännen i Ravello, Nicola Rufolo. Palatset är byggt kring en borggård som är kringbyggd av loggior i rikt utsmyckad morisk stil. I mitten av 1800-talet restaurerades den då försummade trädgården av den skotske botanikern Neville Reid. Vi kommer att få se rikt blomstersmyckade terrasser med en sagolik utsikt över Amalfikusten. Tonsättaren Richard Wagner inspirerades till en scen om en magisk trädgård i operan Parsifals här.

Efter besöket blir det tid för egna upptäckter och lunch på egen hand i Ravello med sitt myller av små butiker och restauranger. Ett besök i den vackra domkyrkan mitt på torget rekommenderas!

Efter lunchen promenerar vi till de berömda trädgårdarna kring Villa Cimbrone, Ravello. Efter att ha byggts redan på 1000-talet blev det adelsfamiljen Fusco från Neapel som från 1300-talet satte sin prägel på Villa Cimbrone i över fem århundraden. Då anlades den berömda huvudpromenaden Viale dell'Immenso (den oändliga promenaden), som slutar med en paviljong och Terrazza dell'Infinito (den gränslösa terrassen) med sina antika marmorstatyer och vidunderliga utsikt. Här och var smyckades trädgården med antika amforor och utsmyckade terrakottakrukor. I börjar av 1900-talet köptes villan av en engelsk konsthandlare, Lord Grimthorpe, som anlade stora delar av trädgården som en romantisk engelsk landskapspark med hjälp av en lokal arkitekt från Ravello. Nu är själva palatset omvandlat till ett mycket exklusivt hotell, men trädgårdarna är öppna för besökare. Middag på egen hand på kvällen.

Axel Munthes villa San Michele

Dag 3 - 13 oktober

Efter frukosten checkar vi ut från hotellet i Amalfi och packar in våra resväskor i en buss för vidare transport till vårt nästa hotell i Sorrento. Själva tar vi båt till den mångomsjungna ön Capri, där vi kommer att tillbringa hela dagen. Capri är en liten ö - bara 10 km2 - och hela ön är som en trädgård med omväxlande böljande grönska, blommande ängar och dramatiska klippor. På vägen dit kommer vi sjövägen att kunna njuta av hela den vackra Amalfikusten med dess pärlband av små pittoreska städer.

I hamnen på Capri möter oss en svensktalande guide och en minibuss som tar oss upp till Anacapri, där vi börjar med att besöka den svenske författaren, hovläkaren och tillika stora djurvännen Axel Munthes (1857-1949) Villa San Michele. Axel Munthe var navet i många av de kulturella aktiviteter som från sent 1800-tal och långt in i 1900-talet drog till sig många författare, kompositörer och konstnärer till Capri, den romantiska ö vars magiska skönhet och rofylldhet inspirerade dem. Villan är en av de vackraste på ön och ligger på en plats där det har legat en romersk kejserlig villa en gång i tiden. Det finns över 3 000 antika föremål från romartiden vackert utplacerade både i villan och bland växterna i trädgården. Vi kommer att gå genom den underbart vackra pergolan inbäddad i blåregn och vinterjasmin, blicka ut över himmel och hav och njuta av platsens skönhet.

Efter besöket här äter vi lunch tillsammans på en mysig restaurang i Anacapri, (svärdfisk och grönsaker + kaffe och kaka) innan vi åker ner till staden Capri, för egen upptäcktsfärd bland alla exklusiva affärer. Båt tillbaka till Sorrento senare på eftermiddagen, incheckning på vårt nya hotell och gemensam middag på kvällen.

Dag 4 - 14 oktober

Idag tar vi båt från Sorrento på morgonen och åker till den ljuvliga ön Ischia med sina vinbevuxna sluttningar kring Ipomeo-berget och där hibiscus och bourgainvillea blomar i rödviolett. Tillsammans med en svensktalande inhemsk guide, skall vi besöka den berömda trädgården La Mortella. Trädgården skapades av lady Susana Walton på 1950-talet, argentinskfödd hustru till kompositören William Walton, med hjälp av engelske trädgårdsarkitekten Russel Page. Den ligger i en ravin vid foten av berget Monte Zaro, framgrävd ur väldiga mängder lava som bildades vid en jordbävning för 20 000 år sedan. Här skapades terrasseringar ur den steniga terrängen och vackra dramatiska klippblock frilades. En nedre L-formad del i dalen har en frodig exotisk växtlighet och gör ett tropiskt intryck med sina många palmer, suckulenter och ormbunksträd från Australien. Fyra dammar och flera fontäner omges av en ofta intensiv blomdoft från en stor samling ovanliga växter.

Foto: Dmitry Tereshchenko

Trädgården i La Mortella

Trädgården har också en övre del som är planterad med inhemska medelhavsväxter som t ex cistrosor, lavendel, smultronträd, vintergröna ekar och myrten (som heter mortella på italienska och som gett sitt namn åt egendomen). Här skapade Susana en minnesplats över sin man vid ett stort pyramidformat lavablock och här är utsikten över trädgården, havet och Vesuvius hänförande vacker.

Efter La Mortella besöker vi vingården Cantine Pietratoria nära staden Forio, där vi får en presentation av gårdens vinproduktion och en lunch med lokala produkter och med provsmakning av ett par av vingårdens viner. Middag på egen hand på kvällen.

Ljuvliga kuststäder och byar vid Amalfikusten

Dag 5 - 15 oktober

Efter frukosten på hotellet träffas vi för att promenera tillsammans till stationen i Sorrento och åka lokaltåget till Pompeji, det tar cirka 30 minuter. I Pompeji får vi en guidad rundvandring med en svensktalande guide och utrustas med s.k. audiovideos, så att alla kan höra vad hon säger. Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken. År 79 drabbades Pompeji av ett utbrott från vulkanen Vesuvius och begravdes under 6 m pimpsten och aska. Staden återupptäcktes på 1500-talet, men först i mitten av 1700-talet inledde man utgrävningar som frilade en stad som stannat i tiden. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel och bad; vi kommer även att få en bild av hur dåtida trädgårdar såg ut.

Eftermiddagen är vikt för shopping och egna upplevelser i Sorrento. Sorrento har med sitt spektakulära läge på en terrass 50 m ö h lockat besökare sedan tidernas begynnelse och vi kommer att ha mycket trevligt att upptäcka (bl. a en liten citronodling mitt i stan där man kan köpa Limoncello, regionens utsökta citronlikör som man oftast dricker här efter maten). På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet i Sorrento.

Dag 6 - 16 oktober

När vi ätit frukost och packat in våra väskor i bussen åker vi sedan (med kort avbrott för paus) mot flygplatsen i Rom.

Med reservation för ändringar.

Fakta om resan

Datum: 11-16 oktober 2014

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 15 850 kr, ord. pris 16 850 kr. Enkelrumstillägg: 2 450 kr.

Allt detta ingår:

Direktflyg tur och retur Stockholm-Rom inkl. flygskatter och avgifter.

Buss och båttransporter mellan öar och trädgårdar.

Del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell: Hotel La Bussola i Amalfi och Grand Hotel Royal i Sorrento.

Utflykter enligt program inklusive samtliga entréavgifter.

Frukost samtliga dagar, tre luncher och tre middagar exklusive dryck.

Svensk trädgårdskunnig färdledare från Karins Trägårdsresor.

Anmälan: Boka vi Karins Trädgårdsresor 046-39 99 69  eller karin.lagergren@telia.com