Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Res med oss till exotiska, färgstarka och magiska Marrakech! GENOMFÖRD!

Följ med Allt om Trädgård till sagolika Marrakech! Upplev grönskande trädgårdar, parker och odlingar. Strosa bland gränder, shoppa i medinan och njut av det färgstarka folklivet. Med utflykt till Atlasbergen!

Program

Dag 1. Arlanda – Marrakech

Vi möts av vår guide, Maria Sebnat Martin, som följer med bussen till vårt boende, Riad Karmela, djupt inne i medinan – så djupt att inga bilar når hit. Vi får hjälp av ”karossas” med handdrivna kärror att transportera våra resväskor. En riad är ett traditionellt marockanskt hus som är byggt kring en frodig och sval innergård. Vi packar upp och gör oss i ordning för middag på riaden och Maria berättar om livet i Marrakech och om resans program. Maria bor och arbetar i Marrakech tillsammans med sin marockanske make. Gemensam middag.

Dag 2. Bahia Palace – Koutoubia Garden

Vi promenerar genom Marrakechs gamla stadsdelar – medinan och den gigantiska souken (basaren). Insup atmosfären med doftande kryddor och marockanskt hantverk som läder, koppar, mattor och lyktor. Vi får bland annat se Bahia Palace med sin fantastiska arkitektur från slutet av 1800-talet. Väggar, golv och tak är klädda i mosaik och de anslutande trädgårdarna är anlagda med fontäner, fruktträd, cypresser och jasmin. Maria visar några ”hemliga” adresser, bland annat en internationellt känd inredningsbutik och en riad från 1700-talet som idag är galleri. Vi får se hantverkare inom järnsmidesskrået och läderskrået arbeta med uråldrig teknik i sina små verkstäder. Lunch hemma hos Maria på Riad Saba. Eftermiddagen på egen hand.

Foto: Picasa

Bahia Palace i Marrakech gamla stadsdelar

Vid solnedgången besöker vi Koutoubia Garden som omger den 77 meter höga moskén. Här finns rosbuskar, symmetriska gångstigar och porlande fontäner. Vi fortsätter till torget Djemaa el Fna, stadens nerv, fyllt av bodar med hantverk, väldoftande matställen, ormtjusare och gycklare. Middag på egen hand.

Marknaden Djemaa el Fna, stadens mittnerv

Dag 3. Jardin Majorelle

Vi besöker en av resans absoluta höjdpunkter – trädgården Jardin Majorelle. Den anlades på 1920-talet av den franske konstnären Jacques Majorelle. Huset köptes sedan av modedesignern Yves Saint Laurent. Väggarna är målade i en speciell, vacker koboltblå färg som håller samman trädgården. Här växer bambu, palmer, pistage, oliv, fikon, eukalyptus, hibiskus och agave. Porlande små kanaler och fontäner ger svalka och lugn. Strax utanför trädgården ligger en designbutik med 70 av Marockos bästa designer samlade.

Jardin Majorelle, en av de absoluta höjdpunkterna på resan

Därefter besöker vi Jean-François Fourtous hem strax utanför Marrakech. På ett 10 hektar stort område har den världsberömde konstnären skapat lekfull, interaktiv konst. I parken som omger villan kan man gå på upptäcktsfärd och bland annat se ett uppochnervänt hus i naturlig storlek. Här äter vi lunch och fortsätter sedan till Palmeriet, en dadelodling anlagd på 1000-talet. Dadlar har varit viktiga för ekonomin, eftersom de var basföda under de månadslånga vandringarna längs karavanlederna mellan handelsstäderna. Dadlarna skördas på hösten och får först torka på sin klase, varefter man äter dem efterhand som de mognar. Vi får också se det tusenåriga bevattningssystemet.

Dadelodlingen i Palmeriet

Vi åker till Cactus Thiemann – Afrikas första plantskola, med ett 150-tal arter av suckulenter och över 40 års erfarenhet av kaktusplantering. På Cactus Thiemann bedrivs också forskning för att optimera och bevara dessa spännande växter. Åter till vår riad med bussen. Gemensam middag för de som vill, annars kvällen på egen hand. Strosa i medinan och njut av solnedgången vid Djemaa el Fna.

Färgstarkt! Toffelbutik i medinan

Dag 4. Hivernagekvarteren

Efter frukost tar vi en hästdroska genom de eleganta, gröna Hivernagekvarteren. Här hade fransmännen sina vintervillor i början av 1900-talet; idag är många av dem restauranger. Området är uppbyggt kring Avenue Mohammed VI och invigdes 2004. Turen avslutas vid Djemaa el Fna.

På eftermiddagen finns möjlighet att göra en utflykt till det gröna lyxhotellet Les Deux Tours Hotel som ligger i en fantastisk park, med dammar, fontäner och grönskande trädgårdar. Här finns en pool, ett spa och restauranger som serverar rätter med örter och grönsaker från den ekologiska trädgården. Prova gärna en marockansk hamambehandling, där man bastar i olika temperaturer och skrubbas ren. (Pris för vistelse på Les Deux Tours Hotel inkl 2-rätters lunch och transfers t&r SEK 500 per person.)

Eftermiddagen och kvällen fri för egna strövtåg. Passa på att handla med dig det sista av marockanskt konsthantverk och njut av ”Tusen och en natt” känslan i Medinan. På kvällen börjar torget Djemaa el Fna vakna till liv. Strosa runt bland magdansöser, ormtjusare och trollkarlar. Prova gärna mat från gatuköken på torget! Marockansk mat har blivit trendig och här är absolut bästa stället att prova sig fram bland de smarriga rätterna.

En sval och skön riad

Dag 5. Ourikadalen

Vi åker till den bördiga floddalen Ourika vid foten av Atlasbergen. Mitt bland olivlundarna finns en privat, exotisk fruktträdgård och en saffransodling. Vi får en guidad tur och lunch serverad i trädgården.

Lunchpaus i Ourikadalen

Färden fortsätter djupare in i Ourikadalen. Den som vill kan vandra den sista biten som tar ca 1,5 timme, genom olivodlingar och en liten berberby. Framme vid hotellet Bab Ourika får vi en visning av den ekologiska grönsaksträdgården och njuter av utsikten över Atlasbergen. Här äter vi avskedsmiddag och återvänder sedan till Marrakech.

Foto: Copyright Alan Keohane 2009 www.still-images.net

Ourikadalenn vid foten av Atlasbergen

Dag 6. Marrakech – Arlanda

Efter frukost tar vi farväl av Marocko för denna gång. Fulla av intryck beger vi oss till flygplatsen och vårt flyg med Norwegian till Stockholm/Arlanda med mellanlandning i Köpenhamn.

Fakta om resan

Datum: 26 november – 1 december 2016

Pris: 16 195 kr för Allt om Trädgårds prenumeranter

(ordinarie pris: 17 195 kr).

Du som inte har resesällskap kan dela med annan person av samma kön som reser ensam. Ange detta vid inbokning av resan. Fördelningen sker av Relasian. Om rumssällskap ej finns, tillkommer enkelrumstillägget.

ALLT DETTA INGÅR:

Flyg i ekonomiklass med Norwegian från Stockholm. (För andra avreseorter vänligen kontakta Relasian.)

5 nätter i delat dubbelrum på Riad Karmela inkl frukost. Enkelrumstillägg 3 895 kr. riadkarmela.com

4 frukostar, 3 luncher och 2 middagar.

Alla i programmet nämnda utflykter inkl entréer och lokalguider.

Flygskatter och bränsletillägg (kan ändras).

Svensktalande guide och fransktalande trädgårdsguide i Marrakech (översätts till svenska).

Dricks för de måltider och aktiviteter som ingår i programmet.

Valfritt utflyktstillägg dag 5: Les Deux Tours Hotel, inkl 2-rätters lunch och transfer t/r, 500 kr/person.

Bokning och mer information: Relasian Travel & Event,

ring 0720-44 15 53 eller maila info@relasian.com

Vi reserverar oss för ändringar i programmet.