Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pelargonfeber!

Inte mindre än 4 nya pelargonböcker presenterades vid vårbokssläppet på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Dessutom utsågs de brokbladiga pelargonerna till Årets Pelargon 2009.

Läsvärt om pelargoner

Inte mindre än 4 nya pelargonböcker presenterades vid vårbokssläppet på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.

Läs om handfasta odlingsråd och tips om pelargoner, möt passionerade pelargonsamlare, ta del av läsvärda tankar om pelargoner eller investera i en handbok med allt du behöver veta om pelargoner.

200 pelargoner och hur du sköter dem (Semic)

av Susanna Rosén och Eivor Rasehorn (foto), 126 sid.

Handbok med allt du behöver veta om arter, grupper och sorter, förökning och skötsel. Det rika bildmaterialet visar dessutom pelargonerna från sin allra bästa sida!

En oemotståndlig bok i ny utökad utgåva. Bra som introduktion, inte minst om du är nybörjare.

Passion för pelargon – en samlares möten (Bonnier Fakta)

av Veronica Wägner, 192 sid.

Passion för pelargon

Trädgård och växter handlar om möten. Möten med växter, deras ursprung och människorna på vägen. Veronica Wägner gjorde succé med boken ”Älskade pelargoner” för några år sedan. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren, som berättar om pelargonsorter, -grupper och deras bakgrund och historia. På vägen får du också möta andra människor som drabbats av pelargonfeber med råd och tips hur pelargonerna sköts på bästa sätt. Bokens format och bilder hjälper garanterat till att hålla passionen levande!

Tankar om pelargoner (Natur & Kultur)

av Lasse Anrell, 150 sid.

Upptäck nya sidor hos den erkände sportkrönikören, när han generöst delar med sig av sitt förhållande till pelargoner – mer än bara en tantblomma! Det är inte heller alltid som trädgårdsböcker ger en läsupplevelse av bestående kvalitet, men det här är välskrivet, innehållsrikt och underhållande.

Förlaget skriver i presentationen att man helt enkelt mår bättre av pelargoner – som läsare mår du garanterat bättre av den här boken!

Stora pelargonboken (Prisma)

av Susanna Rosén, 280 sid.

Något av ett nytt standardverk för pelargoner, som dessutom tål att ligga framme – snyggt och innehållsrikt om pelargoner.

Susanna Rosén tar oss med på en tur till södra Afrika och alla pelargoners ursprung. Grundliga presentationer av alla grupper med tydliga förklaringar om karaktäristiska egenskaper. Bildmaterialet är vackert, inspirerande och hjälpsamt.

Som extra bonus får vi dessutom möta några hängivna pelargonsamlare och deras favoriter. Extra plus är att boken lyfter fram de mer oansenliga vilda pelargonerna, som ofta står i skuggan av sina mer iögonfallande släktingar.

Läs också:

Pelargoner – kulturarv i kruka (Prisma) av Karin Martinsson (2000)

Pelargoner (Natur & Kultur) av Christa Holm (1997)

Årets Pelargon 2009

Upptäck pelargoner med dekorativa blad.

Brokbladig pelargon ’Exotica Crystal Palace’. Foto: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2009 – utvalda är en hel grupp pelargoner med dekorativa blad. Här ingår zonalpelargoner med blad som inte är enfärgat gröna (zon-markerade blad). Men det finns också brokbladiga pelargoner bland engelska-, doft- och hängpelargoner.

Bladens stora mönstervariation gör ibland att blommorna hamnar i skymundan – det här är pelargoner som du väljer för bladens skull. Beroende på sort kan blommorna vara enkla, halvdubbla eller dubbla. Blomfärgen är oftast röd eller rosa.

De dekorativa flerfärgade bladen kan vara två- eller trefärgade. För att färgerna hos brokbladiga pelargoner ska framträda så tydligt som möjligt bör de stå ljust, med mycket sol, värme och näringsrik vattning.

Mer info om pelargoner:

Svenska pelargonsällskapet, www.pelargonsallskapet.com