Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rengöra och pastörisera fröer innan man groddar för skott

De fröer du köper i handeln avsedda för groddning och skottdrivning är oftast redan rengjorda och pastöriserande. Men ibland hittar man inte utsäde för groddning eller vill testa några alternativ och då finns alltid risken att det kan finnas mögel- och smutspartiklar, bakterier, t o m E.coli och salmonella. Här är tricket som gör din groddning säkrare.

Det brukar gå bra att använda eget utsäde eller att köpa vanliga grönsaksfröer från fröhandlarna till groddar. Även linser, bönor och ärtor från mataffären går bra att grodda, men de kan även vara behandlade med groningshämmare för att de inte ska gå att så. Det kostar ju inte så mycket att testa grobarheten. Händer det inget är det bara att koka som det är avsett från första början.

Men vad som är viktigt är att alltid starta med rent utsäde, och att hålla god hygien kring groddningen. Tvätta händerna och sterilisera burkarna innan du sätter igång!

Så här tvättas och pastöriseras groddfrön och linser kommersiellt innan groddningsprocessen sätts igång. Det är Munka Grodden, som visar hur de gör. Här är det mungbönor som pastöriseras i 82-85 gradigt vatten i 30 sekunder. Ett effektivt sätt att kraftigt minska E.coli och salmonellanivåer.

https://youtu.be/kz6UdSn_gsM

Du kopierar själv enkelt samma process i köket. Det är graderna på vattnet och tiden som är tricket. Den här processen har det utsäde som du köper i handeln, specifikt avsedda för groddning, oftast redan genomgått men inte alltid. Läs därför gärna i det finstilta om du behöver pastörisera själv. Men tänk på att även på god hygien under hela groddningen spelar roll, och hoppa inte över de dagliga sköljmomenten! De är till för att nya bakterier inte ska bildas i den gynnsamma miljön.

Mer om groddar och mikroblad:

Grodda och odla skott – din egen superfood!

Så här odlas supermaten mikroblad – microgreens

 Odla mikroblad – 11 miniträdgårdar inomhus

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla