Foto: Laurence Mouton.

Odla vitlök inomhus i kruka året om

Vitlök funkar finfint att odla inomhus i kruka på fönsterbänken eller på en inglasad balkong. Här finns inga säsonger och förutsättningar som utomhus, så resultatet brukar inte bli stora lökar med klyftor. Men vad gör väl det, när hela plantan är ätlig. Blasten är jättegod och skördas som gräslök.

Vilket vitlöksutsäde ska man använda?

Du kan testa både certifierat utsäde som säljs i plantskolor och webbutiker, liksom vitlök från matbutikerna. Vitlök som säljs som utsäde ger ett säkrare resultat och det går att välja olika sorter efter egenskaper man är ute efter.

Planterar man vitlöksklyftor direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: de kan bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i jorden, de kan även vara preparerade för att inte gro och då blir inte resultatet det önskade. Då jorden är lätt att byta ut i en kruka, är inte smittad jord ett stort bekymmer, så länge man inte lägger jorden på komposten sen och tänker odla vitlök i den igen.

Ser man att vitlöksklyftorna redan börjat skjuta skott, är det bevis på att de är redo. Annars kan man göra ett eget test enkelt genom att sätta en klyfta med den platta botten ner på lite fuktig jord. Efter bara någon dag börjar klyftan att skjuta skott om den är livsduglig.

Plantera vitlök i kruka

Blomsterjord eller vanlig planteringsjord fungerar fint för odling av vitlök. Se till att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan i botten, annars riskerar man att löken ruttnar om jorden är ständigt våt. Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt på ett djup av 4-5 centimeter med några centimeter emellan. I en kruka blir inte lökarna stora och du kan lättare styra näringsvattningen, därför kan de stå mycket tätare än om du odlat dem på friland.

Skötsel och skörd av vitlök i kruka

Krukan ska stå i det soligaste fönstret. Vattna regelbundet och gärna med näringslösning, men låt jorden torka upp emellanåt. Det kommer inte att bildas en stor knöl under jorden, då det krävs perioder av vila, som vitlök får genom att vara utomhus och utsättas för en köldperiod. Men den får jättegod blast. Klipp vitlöksblasten efterhand som den kommer upp, precis som gräslök. Den kan användas färsk som krydda, men även läggas ner i varma rätter på slutet. När vitlöken inte orkar producera mer blast dras den bara upp, och så sätter man en ny klyfta.

Mer om vitlök:

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg 

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge

Så flätar man vitlök, gul lök och rödlök