Odla tropiska växter som ger ätbart inomhus!
Vad kan man odla för ätbart inomhus förutom sallat, skott och örter, undrade en av våra läsare. Vår trädgårdsexpert Anders Stålhand tipsar om tropiska ätbara växter, som ger frukter, kryddor och grönt.
Inomhusmiljön för tropiska växter
Det första man måste tänka på när man vill odla inomhus är att temperaturen bör vara mer eller mindre konstant över året. Då trivs växter från tropiska områden utmärkt. För de flesta blir det dock alldeles för mörkt på vintern, så det kan vara bra att skaffa någon växtbelysning. Sedan är det bara att shoppa loss bland fröerna från tropiska grönsaker och frukter!
Bra tropiska växter som ger frukter
Här är några av Anders favoriter:
Dvärggranatäpple. Granatäpple kan man hitta till salu som prydnadsväxt lite då och då; oftast dvärggranatäpple Punica granatum ’Nana’. Det blir en liten planta på 80 – 100 centimeter, vars orangeröda blommor blir granatäpplen i plommonstorlek på sensommaren. De som jag har fått har varit rysligt syrliga, men fantastiskt lyxiga.
Banan. Att lyckas få frukt på en bananplanta inomhus kan kanske uppfattas som en utopi – men nog händer det. Själva bananplantan är relativt lätt att få tag på och väldigt rolig att odla. Får den mycket vatten och näring så växer den extremt fort. Den sätter i princip ett blad i veckan och de blir uppåt en meter långa och 30 centimeter breda. Den sort som lämpar sig bäst för odling inomhus är Musa ’Dwarf Cavendish’; en relativt liten planta, 2 – 2,5 meter hög. För att den ska sporras att ge frukt kan en längre torkperiod följd av mer fukt hjälpa.
Ananas. Det är svårt att tänka sig något mer tropiskt än ananas Ananas comosus och i ett söderfönster går det faktiskt att få skörd. Det finns dvärgsorter som ibland finns till salu, annars kan man ta toppen av en färsk ananas och rota den i vatten eller sandblandad jord. När den får rötter planterar man den i välgödslad jord. Det är också bra att vattna med gödselvatten. Efter cirka tre år kan man vänta sig fruktsättning. Det är viktigt att inte övervattna. Man ser också på en del odlingsbeskrivningar att man ska vattna i rosetten, men eftersom vi inte har riktigt lika varmt som i deras naturliga odlingsmiljöer finns det risk att man får rotröta så det är bättre att vattna i krukan eller på krukans fat. Ananasen tål torka extremt bra men växer bara till sig om den har tillgång till fuktig jord.
Ingefära. Om man får tag på färsk ingefära Zingiber officinale i mataffären kan man se gröna skott i ändarna av rotknölarna. Även lite mer ordinärt gammal ingefära kan utveckla gröna skott om man planterar den. Skotten ger näring åt roten som växer och blir större och som sedan kan skördas. Rotbiten kan vara hur stor, eller liten, som helst när man planterar den, men det är viktigt att den är oskadad i ena änden. Plantera den precis under jordytan i vanlig krukväxtjord. Stjälkarna blir cirka en meter höga och behöver mycket ljus och näring, men kan ge en dubbelt så stor rotknöl på ett halvår. Spara en bit och plantera igen så är du snart självförsörjande på ingefära!
Monstera. Den klassiska 60- och 70-talskrukväxten monstera Monstera deliciosa har fått en popularitetsboost på senare år. Den får väldigt stora, gröna blad med ett grafiskt hålmönster. Står den ljust kan den blomma och bilda en märklig, delikat fruktkolv, vilket artepitetet deliciosa skvallrar om. Frukten är först grön och senare något orange, och relativt snart faller det yttre skalet av i sexkantiga bitar. Då kan man skrapa loss ett vitt fruktkött som smakar lite som en blandning mellan banan och ananas. Monsteran hör till kallaväxterna och saven innehåller kiselnålar, vilket också den omogna frukten gör, så det skadar inte att vara helt säker på att den är mogen innan man äter av den.
Passionsblomma. En relativt vanlig krukväxt – med en vanlig frukt – är passionsblomma Passiflora caerulea. Men det är ovanligt att den ger frukt inomhus trots att den är lätt att odla. För det första behöver den mer än en genetisk individ för att sätta frukt. Oftast är passionsblommor från affären sticklingsförökade, och är då genetiskt identiska. Antingen kan man fröså passionsfrukt själv, då vet man med säkerhet att man får olika individer, eller så kan man leta efter plantor med olika färg på blomman. Det kan också vara klurigt att få en frösådd planta att blomma. Det kan sporra blomningen att låta fönstret stå på glänt så att plantorna får lite svalare nätter.
Malabarspenat. Den slingrande växten malabarspenat Basella rubra, med röda, dekorativa, små frukter, kan man odla från frö och den brukar även finnas att köpa som krukväxt. Man använder bladen på samma sätt som spenat och på ett år kan den bli uppåt 2,5 meter hög om den trivs. Malabarspenat vill gärna stå i ett öst-, söder- eller västfönster. Den vill ha vanlig krukväxtjord och vattnas med näring någon gång per vecka.
Flytta ut de tropiska växterna
Malabarspenat, passionsblomma och dvärggranatäpple mår fint av att flyttas ut under sommaren, de andra tycker att våra svala nätter blir lite väl svala. Man vänjer de förstnämnda gradvis genom att skola ut dem (de kan stå ute några timmar under dagen och flytta in under natten, alternativt täckas med fiberväv). Låt dem inte stå i gassande sol, för de är inte vana vid så starkt ljus inne, och kan lätt få brända trista blad.
Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.14/2019