Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: digifoodstock.com

Så här odlas supermaten mikroblad – microgreens

Unga plantor, mikroblad, är boostade med vitaminer, antioxidanter och mjälla fina smaker. Fördelarna är många då man inte ens behöver en trädgård för att odla dem. Man kan odla inomhus, det går att utnyttja odlingsytan mer effektivt och man får en snabbare skörd. Odling av mikroblad kommer att bli en ökande trend i våra hem!

Det är lätt att lära sig hur man odlar mikroblad (microgreens) och roligt att kombinera sin egen bladmix av en mängd olika smaker, färger och former. Då de är så kort tid från frö till skörd, bara några dagar, så gör det att man hinner experimentera och testa fram sina favoriter mycket snabbare än när man odlar vanliga grönsaker i trädgården. Men det går även att ta tillvara på mikroblad från trädgården, t ex när man gallrar bland grönsakerna.

Vad är mikroblad och microgreens?

Vi lägger i allmänhet mikroblad i samma kategori som superskott, men de är inte "groddar" i teknisk mening. Mikroblad kan även kallas för "baby-leafs", men det är bara sallatsväxter eller växter med stora blad som liknar sallat.

Groddar färdiga för skörd Foto: Colourbox

Groddar produceras från samma grönsaks- och örtfrön, men äts i de tidigare stadierna av tillväxt strax efter det att skottet poppar ut och börjar få första antydan till grönt. Groddar är enklare, snabbare och mindre krävande än växande mikroblad, men bladmassan är mycket mindre och därmed produceras mindre ätbar klorofyll. Man äter hela plantan.

Många olika mikrobladsodlingar redo för skörd Foto: Colourbox

Mikroblad börjar sitt liv som groddar, men fortsätter att mogna upp till två eller flera uppsättningar av blad. Till skillnad från groddar, så utvecklar mikrobladen rötter i sina minibäddar. Efter ca 2-3 veckor skördar man den tjocka gröna mattan som producerat mer bulkvara för den lilla mängden frön man vanligtvis använder. Groddar växer på fuktig luft medan mikroblad växer vertikalt på en jord eller hydromedium.

De flesta mikroblad har små blad och växer till ca 2–7 cm i höjd. De har långa späda vita stjälkar och två uppsättningar av blad. Smörgåskrasse är ett klassiskt mikroblad som de flesta känner till och kanske t o m odlat redan. Solros, bovete och ärtskott kan räknas till mikroblad, men tekniskt sett bör de inte groddas längre än två veckor eller producera mer än sin första uppsättning blad då de har större blad jämfört med andra sorter.

Vetegräs till energirika shots Foto: Dmitry Shabanov 2013

Användning av mikroblad som gourmetmat

Mikroblad, ibland även kallat för microgreens, används till garnering, i sallader, smoothies, shots, soppor och tillbehör. De har snabbt blivit den nya gröna gourmetmaten vid sidan om ogräsen. I själva verket är begreppet "microgreen" och växande gröna trender på detta sätt ett ganska nytt begrepp som först uppstod i slutet av 90-talet (på sina håll i USA redan på 80-talet).

Chipotletacos med linser, avokado och mikroblad Foto: Colourbox

Källa med recept

Köp fröer till groddar och skott i webbutiken!

Så här enkelt odlar du mikroblad

Som odlingskärl till mikroblad kan man använda vanliga krukor, köpa speciella odlingstråg (finns även staplingsbara som utnyttjar ytan bäst) och återanvända salladsförpackning som ställs på brickor. Låga fyrkantiga former ger mesta odlingsyta. Det går att odla mikroblad på hydroponiskt medium, men även vanlig planteringsjord.

Mikroblad odlat i tråg, ser ut som återvunnen grönsaksförpackning. Foto: Colourbox

När det gäller att välja utsäde kan man använda både köpa från fröföretag, i matbutiken eller samla in egna fröer. Jag skulle rekommendera att handla ekologiskt material för att garantera att fröna inte blivit besprutade med gifter. Vad gäller frön/linser/ärtor från matbutiken så kan dessa ha blivit behandlade så att de inte ska gå att så igen, och de är även avsedda att kokas vilket dödar bakterier som kan vara farliga för oss (som E-koli, salmonella mm) – vill man då vara försiktig ska man köpa utsäde som är speciellt framtaget för att grodda och odla mikrogreens. Man kan även pastörisera enkelt själv för att vara på den säkra sidan.

När man förberett sitt odlingstråg, som bara behöver vara t ex 1 cm jord. Fukta ordentligt genom att spreja över jorden. Den ska vara genomfuktig, men inte det får inte vara dyblött med stående vatten. Så strör man över utsädet jämt över ytan. Med den här typen av odling kan man så mycket tätare än vad rekommendationerna är på påsen. De ska ju inte växa till full storlek och behöver inte så mycket utrymme. (Har man däremot sått för tätt i trädgården, kommer man att behöva gallra och släng då inte bort det du gallrat bort – det är goda mikroblad!)

Tät matta av mikroblad redo att skördas Foto: Colourbox

Fortsatt vattning fungerar bäst med sprejflaska ca en gång om dagen. Jorden får inte torka ut helt. Odlar man hydroponiskt så reglerar odlingstrågen detta själva. Innan bladen dykt upp ska odlingen stå mörkt. Så fort bladen börjar visa sig vill de ha ljus för att utveckla klorofyll, och då kan de stå i ett fönster med dagsljus. Undvik gassande söderfönster, ställ då hellre odlingen en bit in i rummet. Man kan även använda växtbelysning.

När bladen utvecklats man bort eventuellt lock, och vattnar fr o m nu underifrån och inte på bladen. Det går att odla mikroblad utomhus under odlingssäsongen, men ska då skyddas från kraftig vind och regn, som garanterat plattar till de känsliga plantorna. Dessutom är de både fåglarnas och sniglarnas favoriter, så se upp.

Vad gäller värmen så är inomhustemperaturen oftast ultimat, då de flesta av fröna/linserna/bönorna som lämpar sig för mikroblad, gror vid 18-22° C. Har man problem med t ex basilika som är värmekrävande kan man ställa dem ovanför element (inte på) eller använda värmematta.

Skörda och förvara mikroblad

De flesta mikroblad kan skördas efter att det andra bladparet utvecklats. Vissa plantor är mer långa och smala, medan andra har större blad och tenderar att växa närmare jorden. Du behöver inte oroa dig för när det är dags, gör bara ett smaktest. Sen klipper du så mycket du behöver strax ovanför jorden. Du kan njuta av dem färska direkt i din sallad, på smörgåsen eller som topping på maten. De kan också lagras i kylskåpet i några dagar. Då är det viktigt att det inte kommer in fukt i behållaren. Gör som i matbutiken – plastpåse eller förseglad behållare av något slag.

Skörda mikrobladen med sax Foto: Martina Roth.Kunst-Foto-Design

Frön, linser, ärtor och bönor för utsäde

Jag rekommenderar att du börjar med några grundläggande enkla sorter, både vad gäller odling och att få tag på utsäde t ex solrosor, krasse, ärtor, alfalfa (blålusern) och mungbönor. Avancera sedan och testa nya sorter. Testa även att kombinera egna blandningar.

Amarant, 'Garnet Red' – mild smak, attraktiva purpurfärgade stjälkar och blad.

Basilika – basilikasmak efter sort. 'Dark Opal' är lila med några gröna blad.

Bladmynta och shiso – mild lakritssmak. 'Britton' har silvriga blad med lila undersidor.

Bovete – mild sallatsliknande smak.

Broccoli – nötig och lite kryddig smak på bladen.

Dill – smakar dill, hinner få gröna fjäderlika blad.

Fänkål och bronsfänkål – mild fänkålsmak, fjäderliknande blad, bronsfänkålens är lätt bronsfärgade.

Glasört – mörkgröna blad, medel gröna stjälkar och en mild, jordig smak.

Grönkål – mellangröna blad, ljusgröna stjälkar och en mild kålsmak.

Det finns hur många läckra mikroblad som helst! Foto: Colourbox

Kinakål – lätt söt smak, med ljusa gröna blad.

Komatsuna – mild smak, 'Red' har mörkt rödbruna blad med ljusgrön undersida.

Koriander – koriandersmak, gröna och vackert formade blad.

Krasse, 'Cressida' – kryddig och pepprig smak. 'Fancy' har treflikiga blad.

Kål, 'Red Russian' – mild smak, mörkt daggröna och tandade blad som med kant i rosa.

Kålrabbi – mild smak, snabbväxande. Sorten 'Lila' har lila stjälkar och grönlila blad.

Mangold – mild betsmak. 'Ruby Red' har gröna blad med rosa stjälkar.

Mizuna – mild smak. 'Fancy' har tandade blad.

Morot – fin textur på bladen, mild morotssmak.

Pac Choi – mild djup smak, 'Red Choi' ger aningen röda blad.

Praktmålla, 'Magenta Spreen' – mild smak, ljusgröna blad och stjälkar.

Rödbeta – mild betsmak, purpurfärgade blad.

Röd rättika – kryddig smak, röda stjälkar och mörkvioletta blad.

Rädisa – pepprig kryddig smak, gröna blad och vita stjälkar. 'Hong Vit' har rosa stjälkar och gröna blad.

Rödkål – mild smak, mörkgröna blad med lila marginaler.

Ärtskott är populära mikroblad Foto: digifoodstock.com

Sallat, Lactuca sativa –  mild gurksmak, blad från ljust till mörkt grönt och brons till mörk purpur.

Salladslök – löksmakande, gröna smala blad.

Sallatskranskrage, 'Shungiku' – mild smak, aromatiska och mörkgröna, tandade blad.

Sareptasenap – pepprig djupt kryddig smak, finns varierande bladsorter med olika form och färg.

Senapskål och ruccola – pepprig saftig smak, gröna stjälkar och mörkgröna blad.

Solros – nötig mild smak, saftiga gröna blad med vita stjälkar.

Spenat – smakar som spenat.

Tatsoi – mild smak, skedformade blad.

Trädgårdsportlack – mild spenatliknande smak, saftiga blad. 'Red Gruner' gröna blad och rosa stjälkar.

Ängsyra – citrussmak, långsamväxande. Beroende på sort skiftar bladfärgen från grönt till purpur.

Ärt, Pisum sativum – mild smak och väldigt dekorativa skott.

Vetegräs – smakar grönt och blandas bäst i nyttiga shots och smoothies.

Vit senap – milt kryddig senapssmak, gröna spröda blad.

Mer om groddar och mikroblad:

Grodda och odla skott – din egen superfood!

Rengöra och pastörisera fröer innan groddning

 Odla mikroblad – 11 miniträdgårdar inomhus

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla