Vinterförvara olivträd i kruka

Släng inte bort ditt lilla olivträd när vintern kommer. Det går att övervintra under rätt förutsättningar. Det gäller att tänka "vinter vid medelhavet" - svalt, ljust och regnigt. Här är tricken för att lyckas!

Ta in olivträdet till vinterförvaring vid första frosten

Olivträd är inte härdiga i Sverige. De trivs jättebra utomhus under sommarhalvåret men måste tas in när frosten kommer. En frostknäpp kan t o m vara bra, då har trädet hunnit uppfattat att det är vinter. De klarar ner till -10°C, men tål inte det en längre tid.

Förvaringsplats för oliv under vintern

Välj en plats för ditt olivträd där det får så mycket ljus som möjligt under vintern. Det kan vara i ett växthus med frostvakt, orangeri, garage med fönster, inglasad balkong med frostvakt eller ett svalt ljust rum. Nära ett fönster i söderläge fungerar (vårsolen kan bränna blad, så flytta in plantan om det är risk för detta). En växtlampa är bra och ska då vara på i minst sex timmar per dygn.

Köp träd och buskar från vår webbutik!

Temperatur för övervintring av olivträd

Under vintern måste förvaringsplatsen för olivträdet vara frostfritt, men det får samtidigt inte heller vara för varmt som vårt inomhusklimat. En medeltemperatur på 5-10°C är idealt. Var noga med att placera krukan långt borta från element.

Skötsel av olivträd under vintern

Under vintern är olivträdet i vila, men som alla träd som behåller bladen vintertid, behöver det fortfarande vatten även om det inte är lika mycket som under tillväxtperioden. Tumregeln är att ju högre temperaturen är desto mer vatten krävs. Låt det inte torka ut. Ha i en liten mängd näringslösning vid varje vattning. Det kan även vara torrt i luften om du har olivträdet inomhus. Spreja lite med vatten runt kronan då och då för större luftfuktighet (men inte direkt på bladen så att de blir blöta).

Utplantering av olivträd på våren

Om du vill flytta ditt olivträd utomhus för sommaren, vänta tills risken för frost är över. Skola sen ut plantan gradvis. Börja med att ställa krukan utomhus i en skyddad, lätt skuggad plats, vilket ökar exponeringen för sol och vind gradvis.

Ibland ser olivträd risiga och halvdöda ut efter vinterförvaringen. Skrapa med en nagel på barken, så ser du om det är grönt och levande under. Du kan klippa bort lite av det risigaste. Plantera gärna om i ny näringsrik jord, så är plantan rustad för en ny säsong.

Mer om olivträd:

Olivträd i kruka – så planterar du om det (film)

Skötselråd för olivträd i kruka – utomhus och inomhus

Köp träd och buskar från vår webbutik!