Vad är skillnaden på novemberkaktus och julkaktus?

Julkaktus och novemberkaktus är förvillande lika varandra, men det finns sätt att se skillnad på dem. Novemberkaktus har tagit över på marknaden, men du kanske fortfarande har en gammal julkaktus hemma?

Julkaktus är en hybrid av novemberkaktus

Båda växterna kommer från släktet Schlumbergera. Julkaktus är en hybrid mellan novemberkaktus och Schlumbergera russeliana. Hybriden skapades under mitten av 1800-talet i England, och var länge en mycket populär julblomma med sina kaskader av röda blommor. Nu har novemberkaktusen tagit över på marknaden och julkaktusar kan vara svåra att hitta. Har du en gammal planta ska du vara rädd om den, och ser du en hos en vän – be om ett skott. Det är jättelätt att föröka julkaktus och novemberkaktus från sticklingar.

Tydligaste skillnaden mellan novemberkaktus (vänster) och julkaktus (höger) är bladen. Ser du den?

Se skillnad på novemberkaktus och julkaktus så här

Novemberkaktus heter Schlumbergera truncata, och artnamnet ger ledtrådar om utseendet – truncata betyder nämligen avklippt. Tittar man på bladen ser de "avklippta" ut och flikar pekar framåt vid noderna. Novemberkaktusen är även sågtandad i bladets utkant. Julkaktusen, Schlumbergera x buckleyi, har däremot otandade lätt vågade blad med rundade kanter vid noderna. Bladen är den främsta skillnaden.

Novemberkaktus med sina tandade "avklippta" blad och ruffsigare blommor.

Båda arterna har blommor som hänger ner, men julkaktusens är mer symmetriska med kronbladen på jämna raka avstånd. I regel är även julkaktusen mer hängande till växtsättet. Novemberkaktusens unga skott växer upprätt först, för att sedan hänga ner. Både julkaktus och novemberkaktus sköts på samma sätt och är mycket blomvilliga, bara man känner till några knep, som att inte flytta på plantan eller snurra krukan när den har blomknoppar.

Julkaktus har alltid hängande växtsätt, rundade blad utan tänder och symmetriska blommor.

Läs mer: Sköta novemberkaktus – få den att blomma igen och igen.

FOTO: Colourbox, Istockphoto