Foto: Göran Thorén

Låt en krukväxt bli flera – fem metoder för att ta sticklingar!

Att ta sticklingar av krukväxter har blivit inne. Man träffas och byter med varandra, och köp- och säljsajter svämmar över av annonser med sticklingar av mer eller mindre vanliga växter. Att sticklingsföröka är roligt, billigt och hållbart. 

André Strömqvist

När är bästa tiden ta sticklingar av krukväxter?

Vårvintern är en utmärkt tid att ta sticklingar av sina krukväxter. Under vintern har många av dem en mer eller mindre utpräglad viloperiod och då är det svårt att få sticklingar att rota sig. Men så snart ljuset börjar komma tillbaka, och man ser att växterna vaknar och bildar nya blad och blomknoppar, går det bra. Sedan kan man fortsätta att ta sticklingar fram till sensommar eller tidig höst.

Vilken del av plantan kan bli stickling?

På många växter kan man se vilka som är de bästa förökningsmetoderna. Växter som bildar nya skott vid jordytan, som mönjelilja och fredskalla, förökar man genom delning. De som bildar små plantor i änden av långa stjälkar, exempelvis ampellilja och brudorkidé, förökar man lättast med avläggare. Växter där bladen lätt trillar av, som många fetbladsväxter (suckulenter), är enkla att föröka med bladsticklingar. Men de flesta krukväxter går att föröka på flera sätt. Det är bara att läsa på och prova sig fram.

Sticklingar av hibiskus, palettblad och begonia. De har rotat sig fint i vatten. Foto: Göran Thorén

När sticklingen blir en planta – vävnad blir rötter

När man skadar en växt bildar den en sårvävnad, som heter kallus, för att läka skadan. Det är samma vävnad som bildas när man tar en stickling och som utvecklas till rötter. Kallusvävnaden syns som en gulvit svullnad längst ner på sticklingen. Hur lång tid det tar innan en stickling bildar kallus varierar, men när den börjar synas brukar rotningen lyckas. Prova att sätta en stickling i ett glas vatten för att se hur kallus bildas. På svårrotade sticklingar kan man repa basen lite med en kniv. En större såryta uppmuntrar växten att bilda kallus.

Fem sätt att ta sticklingar på krukväxter:

TOPPSTICKLINGAR

Det vanligaste sättet att föröka krukväxter är med toppsticklingar. Det betyder att man skär av toppen på ett skott. Hur lång tid det tar att rota sticklingarna varierar mellan olika växter. Pelargoner bildar ofta rötter efter några veckor, medan hibiskus kan ta månader. Vedartade sticklingar som rotar sig långsamt kan man hjälpa på traven genom att sätta dem i vatten tills det har bildats sårvävnad (kallus) längst ner.

Plocka bort blad på toppsticklingen för att minska avdunstningen. Stickling av palettblad. Foto: Göran Thorén

Så tar man toppsticklingar:

1. Klipp av sticklingen strax under ett bladfäste och klipp även av tappen som blir kvar på moderplantan.

2. Ta bort de nedersta bladen på sticklingen och nyp av toppen för att sticklingen ska fokusera på att bilda rötter istället för att växa på höjden.

3. Sätt sticklingen i en kruka med så- och kaktusjord (köps på påse) och ställ den i ett minidrivhus eller trä över en plastpåse med ena hörnet avklippt för ventilationens skull.

4. Sticklingen brukar ha rotat sig när den börjar växa.

STICKLINGAR AV STAMDELAR

Många kaktusar, som bladkaktus, julkaktus och nattens drottning, och stamsuckulenter, som asblomma och trekantseuforbia, går att föröka med stamdelar och det lyckas för det mesta. Och det man kallar för blad på bladkaktusar är egentligen stammar.

Sticklingar av kaktusar och stamsuckulenter är känsliga för fukt. Överst en stambit av nattens drottning. Från vänster asblomma, rosenkaktus, julkaktus och flikig bladkaktus. Det som ser ut som blad är i själva verket stammar. Foto: Göran Thorén

Så tar man stamsticklingar av krukväxter:

Välj ut friska stammar och klipp eller vrid loss dem.

1. Långa stammar av bladkaktus och nattens drottning går att dela i era bitar på omkring en decimeter.

2. Låt sedan sticklingarna ligga ett par dygn så att sårytorna får torka. Då minskar risken för rötangrepp.

3. Sätt sticklingarna i sandblandad såjord så att de sitter stadigt och håll jorden lätt fuktig.

4. Använd inte miniväxthus eller plastpåsar. Det är viktigt att kaktussticklingarna står luftigt för att inte ruttna.

5. Rotningen går ganska långsamt, men lyckas för det mesta.

Ta sticklingar av nattens drottning genom att skära stammen i bitar och låta sårytorna torka i minst en vecka. Håll koll på vad som är upp och ner och sätt bitarna i en jord med åtminstone hälften sand. Foto: Göran Thorén

BLADSTICKLINGAR

Många växter har förmågan att bilda rötter vid bladnerverna. Av dem kan man ta bladsticklingar för att få nya plantor. Det mest välkända exemplet är saintpaulia, där man kan nypa av ett blad och sätta i jord, så bildas det en ny planta. På samma sätt kan man göra med gloxinia och kornettblomma.

Man får flera plantor av ett enda blad från kornettblomman genom bladsticklingar. Foto: Göran Thorén

Bladstickling av kornettblomma:

1. Ett enda blad av kornettblomma kan ge många nya plantor. Skär bladsticklingar av kornettblomma med en vass kniv. Lägg snitten på bägge sidor om mittnerven så att två bladremsor bildas.

2. Skär därefter av ändarna på remsorna.

3. Stick ner bitarna en knapp centimeter djupt i en sålåda med sandblandad jord. Snittytan som varit mot mittnerven ska vara neråt.

4. Så småningom bildas pyttesmå plantor vid jordytan. Plantera om dem i varsin liten kruka när de blivit stora nog att hantera.

Bladstickling av rexbegonia:

1. Av rexbegonia kan man också få nya plantor genom bladsticklingar. Välj ut ett oskadat blad.

2. Ta bort stjälken och skär sedan snitt i bladet tvärs över de kraftigare nerverna.

3. Fyll en sålåda med fuktig sand och tryck fast bladet i sanden. Lägg gärna små krukskärvor som tyngd, eller stick trästickor genom bladet så att det har ordentlig kontakt med sanden.

4. Håll sanden lätt fuktig och ställ lådan i ett minidrivhus eller täck den med plast.

Bladstickling av svärmorstunga:

För att få fler plantor av svärmors tunga skär man ett blad på tvären i fem centimeter långa bitar och sticker ner dem med det nedre snittet i en sålåda med sandblandad jord. Använd relativt unga blad.

LEDSTICKLINGAR AV KLÄTTERVÄXTER

Av klätterväxter som porslinsblomma, murgröna och gullranka kan man ta ledsticklingar. Leder är där bladknoppar och skott bildas, en tillväxtdel (kallus), där även nya rötter kan bildas. Det gäller att få med två leder på en ledstickling – en där rötterna ska bildas och en där de nya skotten ska växa ut.

Av murgröna tar man så kallade ledsticklingar. Klipp av en lång ranka och dela upp i mindre sticklingar.

Så här tar du ledsticklingar av krukväxter:

1. Klipp av en ranka och skär den i knappt decimeterlånga bitar – nertill under ett blad och upptill precis över ett blad.

2. Ta bort de flesta bladen, men lämna kvar ett par. På arter där bladen är små och sitter tätt, som pussmun och ampelfackla, kan man göra sticklingarna kortare och spara fler blad.

3. Sätt dem i sandblandad jord eller i ett glas med vatten.

BLADSTICKLINGAR AV FETBLADSVÄXTER

Många fetbladsväxter tappar blad så fort man rör vid dem. Det är ett sätt för dem att föröka sig. Ta loss blad och lägg dem på ytan i en kruka med sand, eller jord av hälften sand och hälften jord. Se till att bladfästet har kontakt med sanden och håll jordblandningen lätt fuktig. Vid varje bladfäste bildas så småningom en liten planta och då vissnar bladet.

För att ta bladsticklingar av fetbladsväxter lossar man bladen från plantan. Lägg dem på ytan i en kruka med fuktig sand eller en blandning av lika delar jord och sand. Foto: Göran Thorén

Lyckas med sticklingar

TEMPERATUR. Sticklingar rotar sig bättre och snabbare i en varm jord, så om sticklingar rotar sig långsamt kan man få fart på dem med hjälp av undervärme. Det finns särskilda värmemattor att köpa som man kan placera krukorna på. Bäst rotar sig sticklingarna om jorden är aningen varmare än luften runtomkring.

FUKTIGHET. Jämn fuktighet är viktigt när man förökar växter. Jorden ska vara jämnt fuktig, men inte blöt. Många sticklingar behöver också hög luftfuktighet, särskilt de med tunna blad. Eftersom sticklingarna inte har några rötter har de svårt att hinna ta upp lika mycket vatten som bladen avdunstar. Man kan använda sig av minidrivhus, genomskinliga plastburkar, glasskivor, plastpåsar eller plastfolie.

Blir det för fuktigt eller om luften inte kan cirkulera kan sticklingarna börja mögla eller drabbas av röta. På minidrivhus finns ofta öppningar för ventilation, så att luften kan cirkulera, och på plastpåsar klipper man av ena hörnet. Man kan också få bort fukt genom att vända plastpåsen ut och in då och då. Täcker man med en glasskiva kan man lägga en distans mellan skivan och krukan. Pelargoner, kaktusar och fetbladsväxter är känsliga för allt för mycket fukt och rotar sig bra utan minidrivhus eller plastpåsar.

Parasollpilea får småplantor vid sidan om moderplantan. Bryt loss och plantera i egen kruka. Foto: Colourbox

LJUS. För att sticklingarna ska orka rota sig krävs tillräckligt med ljus. Från februari till september räcker ljuset i ett soligt fönster. Försöker man sig på att ta sticklingar under de mörka vintermånaderna krävs extrabelysning. Under högsommaren är däremot ljuset i ett söderfönster för starkt. Då får man skugga sticklingarna eller ställa dem i öst- eller västfönster.

JORD. Till de flesta sticklingar fungerar så- och kaktusjord bra som man köper färdig i påse. Den är magrare och mer väldränerad än vanlig blomjord. Man kan också blanda upp blomjord med minst en tredjedel sand. Till sticklingar av kaktusar och suckulenter ska jorden vara mer väldränerad och man kan blanda upp såjord med upp emot lika delar sand.

Utdrag ur FIXA VINTER 2018