Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ge de köpta pelargonsticklingarna en rekordstart!

Att handla pelargonsticklingar från nätet är inte bara smidigt, det är oftast billigare än att köpa stora krukade plantor. Beställ gärna flera sorter och mixa med andra sommarblommor. En pelargon som drivs från stickling har lättare att anpassa sig på plats och bli stor och frodig. Följ dessa enkla råd för att lyckas.

Period för bra pelargonsticklingar

Den vanligaste perioden för att få tag på pelargonsticklingar online är i slutet av mars till slutet av april och en bit in i maj. Sen har de oftast vuxit och blivit så rangliga att det är bättre att köpa krukade pelargoner. Våra egna pelargoner har behandlats mot ohyra innan leverans. Sticklingarna är friska och livskraftiga, redo att rivstarta säsongen.

Tips: Om du inte hunnit handla pelargonsticklingar tidigt under säsongen, men hittar fina på utförsäljningarna – köp och klipp ner dem om de är rangliga, för att få en tätare planta.

Pelargonsticklingar kommer ofta i pluggar.

Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!

Plantera pelargonsticklingar så här:

Plantera dina pelargonsticklingar så fort som möjligt. En stickling i varje kruka, och de ska helst vara små ca 10-12 cm. Hängpelargoner kan du plantera 3-6 stycken i lämpliga amplar. Pelargoner vill ha en porös och genomsläpplig jord kring rötterna. Det går bra att använda blomsterjord eller urnjord. I handeln finns även pelargonjord som funkar fint. Fyll krukan med jord och gör ett hål så att pelargonsticklingens rotklump får plats. Låt gärna rotklumpen stå i vatten i några minuter innan. Placera ovansidan på rotklumpen i nivå med jordytan i krukan och tryck till jorden lätt runtomkring, packa inte hårt. Placera krukorna med pelargonsticklingarna vid cirka 18-20°C och ljust, men undvik direkt solljus tills de etablerat sig.

Pelargonsticklingar ska planteras så snart som möjligt.

Vattna pelargonsticklingar

Nyplanterade pelargonsticklingar vattnas med viss försiktighet. Den nya jorden kring sticklingen bör bara fuktas lätt, och får inte stå blöt. Alltför blöt och kall jord gör att svampsjukdomar snabbt utvecklas och sticklingen riskerar att dö. En ständigt blöt jord leder till syrebrist och rötterna ruttnar. Låt aldrig vatten bli stående på fat även om det verkar praktiskt. Bättre att koll på sticklingarna och vattna efterhand.

Ge pelargonplantorna näring varje vecka under sommaren. Det enklaste är att använda någon flytande näringslösning, men använd en som inte innehåller för mycket kväve (N), för då främjas bladtillväxten på bekostnad av blomningen. Välj blomväxtnäring eller pelargonnäring.

Plantera pelargonerna när det är frostfritt ute. Ta bort blommor och blomknoppar samtidigt, så att plantan rotar sig och blir buskig.

Beskära och omplantera pelargonsticklingarna

För att dina pelargonplantor ska bli kraftiga och välförgrenade bör du under de första 4-8 veckorna plocka bort alla blomknoppar. Knopparna tar kraft från plantan. Toppa även plantan för att få den buskigare och tätare. När rötterna vuxit till sig och krukan är full är det dags att omplantera. Använd samma typ av jord som tidigare.

Dags att plantera om pelargonsticklingarna. Beskär för buskigare plantor.

Tips: Plantera om pelargonsticklingarna regelbundet och öka krukstorleken ett par centimeter varje gång. En onödigt stor kruka ger mer blad men färre blommor.

Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!

Mer om pelargoner:

Övervintra pelargoner – så funkar det med vinterförvaring

Föröka pelargoner från sticklingar – snabbaste metoden! 

Pelargonsorter – odlingsvärda grupper och deras egenskaper

Pelargoner skötsel – så löser du de 9 vanligaste problemen