Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Blomsterfrämjandet

Så håller julstjärnan längre

Julstjärnor, Poinsettia, är robusta och lätta att sköta. Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas och förbli vackra.

Välj rätt julstjärna i affären

Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.

De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga för kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Placering och vattning av julstjärna

 Sköta om julstjärna:

• Packa in ordentligt vid frakt hem.

• Undvik "våta fötter" vid vattning.

• Håll långt borta från julgranen.

• Rumstemperatur på 20°C är bra.

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20ºC. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag. Ställ även julstjärnan långt bort från julgranen. De flesta krukväxter påverkas negativt av julgranar då de utsöndrar etylen, som gör att julstjärnan snabbare blommar över och tappar sina blad.

Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan. Näring behöver inte tillföras under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Få julstjärnor att blomma om

Att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul är ganska avancerat. För att blomma om behöver julstjärnan få s k kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag".

Julstjärna som snittblomma

Julstjärnor som snitt går jättebra. Nyp av en blomma och sätt den i en liten vas på handfatet, tallriken eller någon annanstans där du vill få in julkänsla.  För att inte växtsaften ska sippra ut är det bra att snabbt doppa snittytorna i kokande vatten eller hålla dem över en ljuslåga.

Läs även: 11 dekorationer med julstjärnor