Pelargonsorter – odlingsvärda grupper och deras egenskaper
Pelargoner finns att köpa i mängder av färger och varianter, främst förädlade sorter. Populärast är zonalpelargoner, engelska pelargoner och hängpelargoner. Det kan vara lite svårare att få tag på de ursprungliga vilda arterna, men pelargonsällskapet och andra samlargrupper byter och säljer ofta av sitt överskott. Här listar vi de vanligaste typerna och grupperna.
Pelargoner – sök på geraniums
Pelargoner tillhör ett släkte som omfattar cirka 250 arter och ingår i växtfamiljen Geraniaceae, näveväxterna. Tidigare hette alla pelargoner Geranium. Det gör de fortfarande i vissa länder. Är du sugen på att söka på nätet om pelargoner får du upp mängder genom att använda sökorder "geraniums".
Pelargongrupper – arter och hybrider
Det finns många olika sätt att gruppera pelargoner och ofta kan en viss pelargon klassas in i flera olika grupper. Här är några av de större huvudgrupperna som i sin tur kan innehålla undergrupper.
Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!
ZONALPELARGONER:
Pelargonium x hortorum
De "vanliga" pelargonerna. En mycket stor grupp med många undergrupper. Här finner man enkelblommande, halvdubbla och dubbla sorter i normalstorlek och storvuxna sorter. Det som oftast utmärker en zonalpelargon är den typiska bladformen och att man mer eller mindre kan ana en mörkare hästskoformad rand på bladet – "zonen". Sorter ofta placerade i undergrupper:
Brokbladiga Gruppen. Brokbladig pelargon, har blad med två eller flera färger och inkluderar även de med avvikande bladfärg. Tänk på att ju mindre grönt på bladen desto känsligare för starkt solljus är de. Pelargoner är överlag känsliga för övervattning, så tänk på att bruna bladkanter oftast inte beror på torka utan kanske istället är ett tecken på att de står för ljust och blivit brända.
Fingerbladiga Gruppen. Kallas för fingerpelargon, för att både kronbladen på blommorna och bladen är djupt flikiga med rundade kanter, "fingerlika".
Fågelägg-Gruppen och Äggskal-Gruppen. Även kallade fågeläggspelargon och äggskalspelargon. De är lätta att blanda ihop. Båda har prickar i en mörkare färg på kronbladen. Fågeläggspelargoner har jämt fördelade pyttesmå prickar, medan äggskalspelargoner har oregelbundna fläckar och t o m ibland streck.
Kaktusblommiga Gruppen. Kaktuspelargon påminner om fingerpelargon, men kronbladen rullar ihop sig på längden så att de ser än smalare ut. Toppa gärna plantor från denna grupp några gånger för att få ett buskigt växtsätt då de annars tenderar att bli rangliga.
Miniatyr-Gruppen. Miniatyrpelargon eller dvärgpelargon. Kort och gott – de är små kompakta pelargoner. De hamnar även ofta under andra grupper beroende av deras andra egenskaper.
Rosenknopp-Gruppen. Rosenknoppspelargon, har som namnet skvallrar om rosenliknande små fyllda blommor, i vitt, rosa och rött. Mycket romantiska.
Stjärnpelargon-Gruppen. Stjärnpelargon, är lätta att känna igen och har blommor med flikiga kronblad. Hela blomställningen är som små fyrverkerier. Väldigt effektfulla. Även bladen är flikiga i en form som påminner om stjärnuddar, ofta fem till antalet. Rikblommnade och tåliga.
Tulpanblommiga Gruppen. Tulpanpelargon, är lätta att känna igen då blommorna är lite skålade och liknar outslagna tulpaner i buketter. Bladen är blankare än vanligt.
HÄNGPELARGONER:
Pelargonium Peltatum-Gruppen
Hängpelargonen har, som hörs på namnet, ett hängande växtsätt med långa, hängande grenar. Odlas oftast utomhus, då blommorna är regn- och vindtåliga, och är mest lämpade till amplar och balkonglådor. De är något törstigare än övriga sorter och blommar rikligt om de får gödning med extra mycket kalium. Även här finns undergrupper som hybridhängpelargon P. Peltatum-Zonale-Gruppen. Hybridhängpelargon är korsningar mellan hängpelargoner och vanliga zonalpelargoner vilket gett pelargoner som ser ut som zonaler men med ett utbrett växtsätt.
ENGELSKA PELARGONER:
Pelargonium x domesticum
Kallas även för ädelpelargon, regalpelargon, odierpelargon och dekorativa pelargoner, vilket ofta medför missförstånd. Engelska pelargoner har de största blommorna av alla pelargoner, upp till 7 cm i diameter med upp till 15 blommor i varje blomställning. Ofta är blommorna tvåfärgade, enkla till dubbla och ibland svagt krusade kronblad. Bladen ofta veckade och tandade i kanterna.
Tips: Många upplever att det är svårt att få engelska pelargoner att blomma om igen. De behöver en period med mycket ljus i kombination med relativt låg temperatur för att bilda knoppanlag. Och många gör misstaget att toppa dem på vårkanten och då riskera att skära bort blomanlagen. Beskär engelska pelargoner senast i oktober innan vinterförvaringen.
UNIQUE-GRUPPEN:
Pelargonium Unique-Gruppen
Unikpelargonerna påminner förenklat om storvuxna doftpelargoner med lite inslag av engelsk pelargon. Blommorna är mindre, och bladverket aromatiskt (större blad än änglapelargoner och de blir mer storvuxna). Allt för ofta benämner handlare pelargoner felaktigt för unikpelargoner, när de själva tycker att pelargonen har unika egenskaper, men det har inget att göra med de äkta unikpelargonerna. Läs gärna på mer om vilka sorter som tillhör Unique-Gruppen om du verkligen vill ha en äkta, men gillar du det du ser är det inget som hindrar dig från att köpa en namnet till trots.
ÄNGLAPELARGON-GRUPPEN:
Pelargonium Änglapelargon-Gruppen
Änglapelargoner har penséliknande blommor, varför de även benämns som pensépelargoner ibland. De påminner om engelska pelargoner, men blommorna är mycket mindre. Bladen är också oftast mindre och lite krusigare, och de doftar citrus när man gnuggar lätt på dem. Änglapelargoner har lång blomtid om man ansar bort överblommat kontinuerligt.
DOFTPELARGON-GRUPPEN:
Doftpelargoner har doftande och dekorativt bladverk. Blommorna är näpna och sällan särskilt iögonfallande. Många olika sorter med olika dofter och varierande form på bladen finns. Doftpelargonen kom till Europa på 1600-talet. Fransmännen använde dem i parfymindustrin och på så sätt kom den kommersiella odlingen igång. Mer än tvåhundra sorter finns i odling varav många är gamla sorter som bevarats. Tyvärr är namnförbistringen och ihopblandningen stor när det gäller doftpelargoner, då det finns många andra grupper som också har sorter med doftande bladverk. Ett sätt att kontrollera om man har en äkta är att se om sortnamnet finns under Doftpelargon-Gruppen i Svensk kulturväxtdatabas (SKUD).
VILDVÄXANDE ARTER:
Det här är en mycket varierande grupp, och kan vara buskar, halvbuskar, suckulenter eller örter. Några hittar man i handeln, men oftast påträffas dessa enbart i botaniska samlingar eller hos pelargonentusiaster.
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!
Mer om pelargoner:
Ge de köpta pelargonsticklingarna en rekordstart!
Övervintra pelargoner – så funkar det med vinterförvaring