Foto: Dmitry Orlov / Colourbox

Pelargoner skötsel – så löser du de 9 vanligaste problemen

Även om pelargoner är väldigt lättskötta, så kan dina raringar ibland drabbas av olika problem som vita flygare, pelargonrost, eller att de inte blommar. Vi har listat de vanligaste pelargonproblemen och hur du gör för att rädda dina plantor.

1. Bladlöss på pelargoner

När bladlöss attackerar pelargoner är det inte hela världen. Pelargoner är rätt motståndskraftiga. Det är lätt att bekämpa bladlössen med såpvatten. En effektiv metod mot bladlöss, som fungerar på de flesta blommor. Man sprejar med en liten flaska direkt på bladlössen. Såpvattnet skadar inte plantan, men skydda gärna plantan mot direkt solljus när den är nyduschad. Recept på såpvatten här!

2. Vita flygare på pelagoner

Vita flygare är ett riktigt gissel och drabbar mest änglapelargoner och engelska pelargoner. Inte ett helt enkelt problem att råda bot på, speciellt inte om angreppet gått långt. Men testa att blanda 1/3 dl såpsprit (finns på apotek) i 1 liter vatten. Duscha hela plantan med lösningen (undvik direkt solljus under behandlingen). Man kan även köpa klisteretiketter som fångar upp vita flygare och hindrar dem i luften.

Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!

3. Gnagskador på pelargonbladen

När man ser tydliga bett av att något mumsat på pelargonbladen, så är det oftast en fjärilslarv som varit framme. Det är inte alltid man ser de glupska larverna. De kan sitta på undersidan av bladen eller ytligt i jorden. Antingen dödar man larven genom att knipa ihjäl den, eller så bjuder man på några blad även om det ser fult ut innan nya hela växer fram.

4. Om pelargonen inte blommar

Den vanligaste orsaken till att pelargonen inte blommar är att den stått för mörkt och fått för lite ljus. En annan vanlig orsak är att krukan är för stor och rymmer mycket jord. Då gynnas bladbildningen. Om så är fallet, testa att plantera om i en mindre kruka. En tredje orsak kan vara att gödningen innehåller för mycket kväve (N). Välj en som är specifikt anpassad för blommande krukväxter. Och bara för säkerhetsskull – du är väl säker på att det är en pelargon som ska blomma mycket, och inte ett skott du fått från en sort som odlas för sitt intressanta bladverks skull?

5. Pelargonrost – gula och rödbruna prickar på bladen

Gulaktiga fläckar på bladens ovansida är så som pelargonrost börjar visa sig. Senare bildas rödbruna prickar och ringar på bladens undersida. Är plantan mycket angripen kan man lika gärna kasta den. Är bara några blad angripna kan man klippa bort dessa och kasta dem i soporna (inte på komposten). Var beredd på att det kan ta lång tid innan plantan återhämtar sig. Håll den isolerad från andra pelargoner under tiden, så att inte pelargonrosten sprider sig vidare.

6. Pelargonskott vid roten av plantan

Det händer att pelargoner drabbas av något som heter knippebakterios. En massa små, små skott bildas vid basen av plantan. Det beror på en bakterie. Skotten stjäl energi från plantan. Knippebakterios är mycket smittsamt och kan finnas latent i plantor.

I odlingar bekämpar man knippebakterios genom att kassera alla plantor och jord, samt sanera hela växthus. Du måste inte kasta din planta, men den kommer mest troligtvis att smitta andra. Dela inte sticklingar eller plantor till andra om du misstänker sjukdomen.

Friska och problemfria pelargoner. Foto: Colourbox

7. Mögel i pelargonjorden

Om luftfuktigheten är för hög kan mögel bildas uppe på jordytan. Det är vanligast medan man driver sticklingar. Har du täckt över sticklingarna, exempelvis med en plastpåse över krukan? Ta bort och låt det luftas. Du kan även testa att pudra över med lite kanel på jorden. Kanel är anticeptiskt och förhindrar mer tillväxt av bakterier, mögel och svampar.

8. Rotlöss – när tillväxten hämmas

Pelargonsällskapet skriver: "Rotlöss är en ohyra som drabbat pelargonerna på senare år. Lössen finns i jorden, de är vita, några millimeter långa, och de kryper... De kan göra att pelargonens tillväxt hämmas, men de skadar egentligen inte pelargonen."

Har man fått en drabbad planta råder de oss att köpa någon av handelns ohyresbekämpning eller att börja om. Man tar sticklingar, då rotlössen bara finns vid basen. Pelargonen och jorden kastas (inte på komposten). Preventivt råder de oss att titta noga på rötterna efter rotlöss innan man skaffar en ny pelargon, samt att diska krukor ordentligt vid återanvändning. 

9. Slokande pelargoner

Slokar plantorna trots att jorden är fuktig? Då har de vattnats för mycket och rötterna lider av syrebrist. Hela 80 % av alla krukväxter dör av övervattning! Ta upp rotklumpen ur krukan och lägg på tidningar så att rötterna kan torka upp. Har det gått för långt kan rötterna redan ha drabbats av röta och då är det inte mycket att göra åt.

Beställ friska fina pelargoner från webbutiken!

Mer om pelargoner:

Ge de köpta pelargonsticklingarna en rekordstart!

Övervintra pelargoner – så funkar det med vinterförvaring

Föröka pelargoner från sticklingar – snabbaste metoden!

Pelargonsorter – odlingsvärda grupper och deras egenskaper