Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

'Knapa-trädet' – en kulturpelargon med historia

Vackert och djupt cerise blommor har denna pelargon, som fått sitt namn efter en fattig kvinna. En tålig pelargon med upprätt växtsätt och wow-faktor!

Historien bakom 'Knapa-trädet'

Ursprungligen har pelargonen fått sitt namn från en kvinna levde i ett litet torp i byn Västorp (sydväxt om Växjö). "Knapan" som kvinnan kallades, var fattig och försörjde sig genom att göra dagsverken på traktens gårdar. Matilda Johansson fick en pelargon av den jämnåriga Knapan i början av 1900-talet. Man kallade på den tiden krukväxter för fönsterträd och plantan fick då namnet Knapa-trädet av familjen. Det blev en tradition att ge bort ett Knapa-träd varje gång en dotter i familjen gifte sig och flyttade från gården. Under Krukväxtupproret 2009-2010 samlades skott in av pelargonen av Programmet för odlad mångfald, POM. Idag finns denna sort bevarad i Grönt Kulturarv och produceras hos Gluggstorps Handelsträdgård i Skåne. Andra populära kulturarvspelargoner är 'Karna' och 'Drottningminne'.

En pelargon med kulturhistoria och rikt färgdjup på blommorna. BILD: Mästergrön Foto: Annika Christensen

Blommorna är vackert djupt ceriserosa. De är ljusare mot mitten och har mörkare ådror. Bladen är relativt små och gröna, mjukludna och har zonmarkeringar. Det mest slående med Knapa-trädet är det upprätta växtsättet, samt att det kan bli riktigt högt om man låter den nå sin fulla potential. Makalöst vackert!

Knapa-trädet har upprätt växtsätt och kan bli riktigt högt – ett litet träd. BILD: Mästergrön och Karina Brozinic Foto: Annika Christensen

Så sköter du Knapa-trädet

Historiskt har Knapa-trädet fått växa inomhus vid ett soligt fönster och de vinterförvarades i jordkällare. I våra moderna hus kan flera krukväxter bli lite trista på vintern, så även pelargoner, men dra gärna ner på värmen lite under vintern när de vill ha en liten viloperiod. Bäst gillar de att vinterförvarasom du har möjlighet. Övrig skötsel som vanliga pelargoner, med jämn bevattning under växtsäsongen.