Foto: Colourbox

7 knep för att få orkidéer att blomma om igen

De vanligaste orkidéerna – Phalaenopsis och Cattleya – är väldigt lättskötta och har börjat räknas in till "ungkarlsblommorna". Även om de är tuffa överlevare, önskar de flesta att de ska blomma om. Då finns det lite enkla trick för att få dem att blomma om igen.

1. Vattningen av orkidéer är A och O

Ofta övervattnar man sin orkidé till döds. De vill helst torka upp mellan vattningarna. Brudorkidéer har inga bulber och tål inte lika mycket uttorkning som t ex Cattleya. När det är dags att vattna känner man om krukan är tung eller lätt. Lätt – då är komposten torr. Efterhand lär du dig att känna på krukans tyngd.

Orkidéer som är i aktiv tillväxt (sommarhalvåret vanligtvis) behöver mer vatten än plantor i vila. Använd gärna rumsvarmt vatten. Fyll då en kanna och låt stå i en timme innan. Vattna igenom helt och häll av allt vatten som hamnat i fatet eller ytterkrukan. Rötterna får inte bli stående i vatten! En alternativ vattningsmetod är att sänka ner hela krukan i vatten i några minuter.

Näringsvattna hellre varje gång, istället för en gång i månaden. Ta då en fjärdedel av rekommenderad dos. När plantan är i vila kan man ransonera.

Viktigt att vattna orkidéer rätt – de ska torka upp emellanåt. Foto: Colourbox

2. Luftfuktigheten – viktigt för att få orkidéerna att blomma om igen

Det blir oftast väldigt torrt under vinterhalvåret, speciellt om du har elelement. Orkidéer gillar när luftfuktigheten ligger mellan 50-80 procent. Man kan ordna detta genom att höja upp innerkrukan några centimeter och ställa den på några stenar, och sedan hälla på lite vatten i botten av ytterkrukan, utan att vattnet kommer i kontakt med innerkrukan. Det höjer luftfuktigheten kring plantan men riskerar inte att dränka den. Man kan även ta för vana att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. Duscha inte på blommorna och låt det inte bli stående vatten i bladvecken.

3. Har din orkidé rätt ljus?

Vanlig rumstemperatur passar de vanligaste tropiska orkidéerna. Om de får stå lite svalare nattetid kan detta gynna en omblomning. Men det är inte alltid lätt att få till en skillnad på 5-8 grader mellan dag och natt. Ett ljust fönster passar bra, men inget direkt solljus. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt, medan ett sydfönster går bra om man skuggar med persienn eller gardin mitt på dagen. Där man har ett sydfönster går det mycket bra att placera orkidén en bit in i rummet.

Orkidéer blommar om när de har rätt placering, får rätt mängd ljus och luftfuktighet. Foto: Colourbox

4. Plantera om orkidéerna vid behov

När orkidéns kompost börjat förmultna och blivit för kompakt, kommer den inte längre att vara väldränerad och därmed kommer rötterna att stå för blött. Då är det dags att plantera om. Generellt kan man säga att det bör ske vart annat till vart tredje år. Står orkidén i sphagnum (mossa) blir det oftare. En orkidé bör även ha plats för att växa. Man ser när den håller på att växa ur sin kruka. Läs mer om hur man planterar om orkidéer.

Orkidéer tål inte minusgrader! Tänk på det när du fraktar dem från affären och när du vädrar. Foto: Colourbox

5. Skydda orkidéer vid frakt

Orkidéer kommer från tropiska områden och tål inte kyla. Se därför till att din planta packas in ordentligt i butiken. I minusgrader kommer den att tappa knoppar och blommor direkt. Kanske kan du inte påverka detta om du fått den i present, men var lugn, för den kommer igen så småningom och nu har du i alla fall ett svar på varför den blivit stressad. Tänk även på att först flytta undan plantan innan du vädrar i minusgrader.

Skydda din orkidé när du fraktar hem den! Annars kan blomknopparna falla av. Foto: Colourbox

6. Klippa eller inte klippa överblommade stänglar på orkidéer

När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln om den fortfarande är grön. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.

Ibland behöver orkidéerna semester – låt dem vila för att blomma om igen. Foto: Colourbox

7. Tuff love och vila för orkidén

När du gjort allt rätt och orkidén fortfarande inte vill blomma om, ska du låta den få en viloperiod. Då snålar man med vatten och näring, och ställer den lite mörkare i någon månad. Plocka sedan fram den igen och följ de andra punkterna. Genom att växla dessa metoder brukar de flesta lyckas med att få orkidén att sätta nya knoppar.

Mer om orkidéer:

Så planterar man om orkidéer

Skötsel av orkidéer och brudorkidéer

Cattleya – en lättskött orkidé