Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Monstera deliciosa en bjässe som fyller rummet

Monsteran är en praktfull krukväxt! En utmärkt grön och dekorativ planta för både kontor och hem. Den var väldigt populär under 70-talet, men kom igen stort för några år sedan både som planta och i tryck på textilier. Nu eftertraktas ovanligare sorter med vitbrokiga blad och andra flikar på bladen.

Monsterans hjärtformade blad kan bli upp till 60 cm tvärs över i det fria, hemma hos oss runt 35–40 cm. Unga blad får hål mitt i – det är helt naturligt. När bladen åldras utvecklas hålen snart till de signifikanta djupa flikarna. Där Monstera växer vilt har flikarna funktionen att starka vindar kan blåsa rakt igenom, utan att slita itu bladen. Artnamnet deliciosa kommer av de kolvformade frukterna, som är ätbara och riktigt välsmakande. Innan frukten är mogen omges den av ett gult hylleblad, precis som kallor – de tillhör samma familj Araceae. Vänta tills monsterans frukter är riktigt mogna innan du äter dem.

Utvecklas inte flikarna som de ska på monsteran, kanske plantan står för mörkt. Testa att flytta den närmre ljuset. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

För några år sedan blev monstera åter på ropet som inredningsdetalj, även tryckt på gardiner, kuddar och serveringsbrickor. Och egentligen slutade den aldrig att vara omtyckt, då den är mycket tålig och lättskött, och verkligen fyller rummet med grönska. Nu har intresset ökat för mer ovanliga sorter så som 'Variegata' (med dekorativa vitbrokiga blad) samt arter som är mindre. Spetsmonstera M. acuminata och liten monstera M. adansonii är båda småväxande arter, med mindre blad och de kan även användas som hängande växter. Hålen och flikarna i bladen varierar från sort till sort. De förväxlas ofta i handeln och båda arter kallas ibland för "Monkey Mask". Även vitbrokiga finns bland dessa.

Flera olika arter och sorter av Monstera är eftertraktade idag. Speciellt vitbrokiga och småbladiga som kallas för "Monkey Mask" (till vänster). Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Placering och skötsel av monstera

Monstera är en tropisk växt och växer vilt i regnskogar i Centralamerika och Växtindien. Det skvallrar om att den står ljust men i skuggan av de stora träden. De enorma bladen är känsliga för direkt solljus och kan lätt bli brända i kanterna, därför passar den utmärkt att placera lite längre in i ett rum.

Själva plantan kan bli runt 2,5 m inomhus, men de växer väldigt långsamt. Det är en klängväxt, vilket inte alltid syns när man köper dem som unga i kruka. Man kan ordna någon form av stöd efterhand. Rankor går även att hålla nere genom beskärning om man inte vill att de drar iväg, och istället vill ha en bredare planta. Passa på att ta sticklingar!

Tips: Monstera får bara några få blad om året, så se till att bladen inte är skadade när du köper den.

Duscha din monstera ofta. Skaffa en dekorativ sprejflaska att ha nära till hands. Foto: Karina Brozinic

Hur ofta ska man vattna monstera?

Monstera gillar fuktigt klimat, men vill inte stå i ständigt fuktig jord. Därför är det bättre att vattna ordentligt 2-3 gånger i månaden, men låta jorden torka upp igen innan nästa vattning. Ju mörkare plantan står desto mindre vatten behöver den.

Däremot kan man vara frikostig med att duscha monsteran. I naturen växer den i områden med hög luftfuktighet. Ha en sprejflaska med vatten i närheten och spreja över plantan. Man kan istället för vattningen bära in plantan i duschen och ge den en ordentlig dusch (inte varmt vatten).

Läs även: Odla tropiska växter som ger ätbart inomhus!

Kan man klippa bort luftrötterna på monstera?

Allteftersom plantan växer kommer den att utveckla luftrötter. Dessa stöttar växten och hjälper till att gripa om andra plantor för att klänga sig upp mot ljuset. Alla tycker inte att dessa är dekorativa, och många undrar om man kan skära bort dem.

Luftrötter utvecklas efter ett tag. Det är synd att klippa bort dem, då de hör ihop med plantan. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan. Där kan luftrötterna utveckla vanliga rötter. Om du vill ta sticklingar är det bra att ha delar av luftrötter på sticklingen, så man kan sakna dessa när man behöver dem.

Tips: Håller man ett öga på luftrötterna, vrider lite på plantan, så hindrar man dem att få kontakt med väggar, vilket en del vittnar om kan bli ett problem om de fäster fast. Men det tar som sagt lite tid. Sånt kan även ske med t ex gullranka.

Monsterafingerranka M. minima har bytt vetenskapligt namn till Rhaphidophora tetrasperma. En trevlig rankande planta, som fungerar på samma sätt som monstera. Foto: Karina Brozinic

Ta sticklingar av monstera

Monstera är lätt att föröka från sticklingar. Gör så här:

1. Skär av en stam under den närmaste knoppen/bladet. Det bör finnas en eller två växande luftrötter ovanför snittet på sticklingen.

2. Placera sedan stammen i en behållare med vatten.

3. Byt vatten ofta så att det inte bildas bakterier som gör att sticklingen ruttnar. Snart kommer små vita rotanlag att växa ut på luftrötterna.

4. När de nya rötterna blivit några centimeter långa, planterar man nya plantan i jord i en egen kruka.