Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyckas med Saintpaulia

Saintpaulia är en charmig växt för inomhusbruk. Den finns i många olika färger till och med flerfärgade, och det har kommit nya dubbelblommande sorter. För att blomma vill saintpaulian ha gott om ljus - placera den därför nära ett fönster eller ta hjälp av en växtlampa.

Saintpaulia finns i mängder av blåa, violetta, rosa, röda och vita toner. Ursprungligen kommer saintpaulia från Tanzania. Saintpaulian trivs därför bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Bäst trivs den i normal rumstemperatur. För att saintpaulian ska få en så riklig blomning som möjligt måste blomman stå ljust och vintertid fungerar söderfönster fint.

Rosa med halvt krusade blomblad

Tips på användning

Det finns många sätt att exponera saintpaulian på. Eftersom saintpaulian ofta säljs i relativt små krukor är det fint att använda sitt vanliga porslin eller något fint förvaringskärl istället för klassiska blomkrukor. En tekopp, en gammal syltburk, sockerskålen, en glaslykta eller en liten kartong fungerar t.ex. utmärkt. Det är tjusigt att köpa hem saintpaulior i många olika färger och placera på en vacker bricka. Precis som de flesta andra krukväxter är saintpaulian också bedårande som snittblomma. Ett par saintpaulior på nattduksbordet ger dig garanterat en bra start på dagen!

Miniplantor i små krukor

Skötsel av Saintpaulia

Saintpaulian ska vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut innan växten får nytt vatten, detta är speciellt viktigt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som blir kvar på fatet efter 10 minuter hällas av, ständig väta tar död på växten. Vattna gärna med svag näringslösning. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Saintpaulians rötter är känsliga och därför är det viktigt att endast vattna med rumstempererat vatten och inte låta saintpaulian stå i kalla och dragiga fönster. Saintpaulior som inhandlas under den kallare perioden på året ska packas in och skyddas ordentligt från kyla när de fraktas hem.

Saintpaulia med vitblå blommor

Vissna blommor och blad plockas bort. Vill du spara saintpaulian bör den planteras om på våren i porös och genomsläpplig jord. Speciellt gäller det minisaintpaulior som står i små krukor, eftersom de mycket lätt torkar ut. För att behålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas.

Vanliga skador på Saintpaulia

Ett problem som ibland dyker upp på saintpaulior är att det bildas ljusa, skarpt avgränsade fläckar på bladen. Blomsterfrämjandets växtdoktor Maj-Lis Pettersson förklarar varför:

- Fläckarna beror på att växter inom familjen gloxiniaväxter (Gesneriaceae), t.ex. saintpaulia, gloxinia och femöring är känsliga för snabb avkylning. Det är klorofyllet i bladen som är känsligt för låg temperatur. Fläckarna saknar alltså klorofyll, som annars ger bladen dess gröna färg. De fläckar som bildats försvinner aldrig. Blad med skador förfular växten och de bör tas bort, förklarar Maj-Lis.

Dubbelblommande Saintpaulia 'Tainta'

- Vattna eller duscha därför alltid dina saintpaulior med rumsvarmt vatten och ta bort växterna från fönsterbrädan när fönstret öppnas de dagar då utomhustemperaturen är betydligt lägre än inomhustemperaturen.

- I äldre litteratur ansåg man att denna skada orsakades av att det hade kommit vatten på bladen i samband med vattning. Detta är inte sant, fortsätter Maj-Lis. Saintpaulian växer naturligt som marktäckare i regnskog i nordöstra Tanzania och i sydöstra Kenya, och får därför ofta vatten på bladen. Det är bara bra för saintpaulia att regelbundet duschas med ljummet vatten.