Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krukplanteringens ABC

Du har valt krukor och växter, och det är äntligen dags att plantera. Här får du veta hur du bäst lyckas med krukplanteringen.

Planterar du i lerkruka så låt hela krukan ligga i blöt några timmar före planteringen. Då blir den mättad med fukt och stjäl inget vatten från växterna.

Har krukan hål i botten så täck den med en krukskärva eller en bit duk/filt så att jorden inte rinner ut när du vattnar.

Jord blir tung när den är blöt. För att lättare kunna hantera och flytta krukor, kan du hälla i ett lager lecakulor i botten. Planteringsjorden består av mycket organiskt material som sjunker ihop under säsongen, så det är ytterligare en anledning till att man kan fylla botten på stora krukor med leca. Att det skulle hjälpa till med dräneringen är däremot en gammal myt.

Satsa på jord av hög kvalitet. Bra jord för krukor och balkonglådor innehåller leca eller ”peatnuggets” – grövre beståndsdelar av lera och torv som håller jorden porös och luftig en hel säsong, samtidigt som den är vattenhållande. Håll utkik efter jord som har långtidsverkande gödsel i sig. Billig köpejord är ofta fattig på både näring och mullämnen och blir snabbt för torr, kompakt och sjunker ihop.

Fyll på med ett lager jord och tryck till lätt. Det ska vara så mycket jord att plantan sedan kan sättas ner lagom djupt, det vill säga med övre lagret på jordklumpen cirka 5 centimeter under krukkanten på en stor kruka och ett par centimeter på en mindre.

Lyft upp hela plantan med jordklump och allt ur sin plastkruka och sätt ner den i den nya krukan. Om plantan har mycket rötter som snott ihop sig (så kallat rotsnurr) kan du behöva skära upp den filtiga rotklumpen innan du planterar. Detta gäller oftast växter man köper sent på säsongen och som stått länge i sin första lilla kruka.

Sätt ner alla plantor i krukan innan du fyller med jord runtom. Fyll inte krukan helt med jord – lämna cirka 5 cm upp till kanten (lite mindre på en liten kruka), annars blir det svårt att vattna och vattnet rinner över kanten. Tryck till jorden lite lätt, och se till att den kommer ner runt alla plantor, men låt det översta lagret ligga luftigt.

Vattna ordentligt direkt efter planteringen. Hela krukan ska bli genomvattnad.

Läs mer: 

Odla i kruka

60 ätbara växter du kan odla i kruka