Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårazalean AIKO

En ljuvlig nyhet i vårens sortiment är den kameliablommande vårazalean AIKO. Namnet har vårazalean fått efter det japanska kronprinsparet Naruhito och Masako Owadas första barn, en prinsessa vars smeknamn är Aiko. Det skrivs som det japanska tecknet för "kärlek" och "barn" och betyder "en person som älskar andra".

Allt om Trädgård

AIKO är resultatet av ett femton års långt förädlingsarbete. Arbetet initierades av en odlarförening i Belgien och målet var att ta fram en ny, annorlunda och hållbar azalea.  Förädlingsarbetet startade i Belgien 1995 och femton år senare visades resultatet för första gången på den stora Blomsterutställningen Floralien i Gent 2010, en utställning som hålls vart femte år. Där vann den priset som bästa Nyhet 2010.

Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. De finns i färgerna rosa, vitt och rött. Alla AIKO azaleor säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor. Krukan är en kvalitetsgaranti på att plantan är äkta.

Lite kuriosa är att konsumenter i Sverige har varit delaktiga i urvalet av de sorter av AIKO som nu lanseras. För ca fem år sedan visade Arvidssons i Fjärås åtta drivna dubbelblommande sorter på azaleautställningar i Sverige. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter valdes de tre bästa sorterna ut. I februari-mars 2013 finns de äntligen på marknaden!

AIKO azalea är en sen vårazalea. För att garantera hög blomningskvalitet och lång hållbarhet finns de därför till försäljning tidigast i februari.

Odlingstips för bästa resultat:

Placering: Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering.  Undvik starkt solsken.

Vattning: Vattna regelbundet. Enklast; häll ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring: Ingen näring under blomningstiden.

TEXT OCH BILD: Blomsterfrämjandet