Vinterdrottningen kamelia – så sköter du den året om

Kamelior är kinkiga och tappar lätt knopparna om du gör fel. Lär dig knepen och följd dess årsrytm, så får du en magisk liten inomhusbuske, som blommar mitt i vintern när inte så mycket annat gör det.

Kamelior blommar vanligtvis från februari fram till slutet av mars, början av april. Utmaningen ligger i att få dem att gå i blom, då de till skillnad från de flesta andra inomhusväxter kräver en kombination av mycket ljus och låg värme för att trivas under vintern. Och har de fått blomknoppar – flytta eller vrid aldrig på den! Då trillar knopparna av, säkert som amen i kyrkan.

Kamelior kräver en ljus men sval vinterförvaring, då de behöver vila men har kvar sina gröna blad året runt. Här syns en helfylld ljusrosa sort.

Placering och skötsel av kamelia

Kamelia vill ha mycket ljus under vinterhalvåret, men skydda den från direkt solsken under våren och sommaren. Det är den svala viloperioden med en vintertemperaturen på 5-12°C, som är svår för de flesta att ordna. Ett orangeri, växthus eller inglasat uterum med frostvakt krävs för att lyckas.

Sorter av kamelia kan vara flerfärgade, fläckiga och randiga. Ibland kan de t o m skifta färg.

Jorden ska vara vara lätt fuktig och inte torka ut helt. Kamelior skyr kalk, använd rododendronjord. Vattna gärna med avkalkat vatten (regnvatten är finfint eller neutralisera kalken med ett kryddmått citronsyra per liter vatten). Ge en svag dos surjordsnäring vid tillväxt, men bara lite. För mycket näring kan medföra stress med knoppbortfall som följd. För att undvika varm och torr luft, kan du ta för vana att duscha plantan ofta med en blomspruta. Ha en blomspruta nära till hands och spreja gärna lite på bladen varje dag (helst inte direkt på blommorna).

En enkelblommande Camellia japonica, i dess naturliga form. Spreja busken ofta med vatten, då de gillar fukt.

Kamelior behöver inte beskäras, men det går bra att knipsa av grenar som sticker ut och då är det bäst att göra detta direkt efter blomning, för att inte riskera att klippa bort nästa års knoppbildning. Plantorna trivs i relativt små krukor och behöver inte planteras om oftare än vart annat till vart tredje år.

Tips: Ställ krukan på ett fat med lecakulor som täcks av vatten, och vattna alltid underifrån, så vet du att det är lagom när plantan själv suger så mycket den behöver.

En kamelia är känslig för förändringar. Skydda mot kyla vid frakt, och flytta inte runt den när den har knoppar och blommor. Då faller dessa av!

När du tar hem en kamelia

För att slippa höra blomsterknopparna falla ner på fönsterbrädan, finns det några åtgärder att ta till när du har en nyinköpt kamelia. Se först och främst till att packa in den ordentligt i affären, så att den inte får en köldknäpp på hemfärden. Ställ kamelian i ett ljust fönster. Stäng av element som är direkt under fönstret. Har kamelian många knoppar i förhållande till storleken så kan det vara läge att gallra dem. Ja, jag vet att det tar emot, men det är bättre att offra några utvalda, än att plantan väljer att abortera samtliga knoppar på grund av flyttstressen.

En vit pionformad kameliasort. Kamelior är surjordsväxter och trivs i rododendronjord.

Flytta ut kamelian på sommaren

Sommartid mår kamelian bäst ute på en skuggig plats, annars bränns bladen. I sitt naturliga tillstånd växer kamelior i skogsmiljöer under större träd, skyddad mot stark sol, vind och regn. Skola ut den när risken för nattfrost är helt över. De knoppar som ska blomma under vintern bildas under sensommaren.

Flytta ut kamelian på sommaren. Då vill de stå skuggigare och i skydd från vinden.

Vinterförvaring av kamelian

Året om med kamelia:

• Ta in för vila när nattemperaturen ligger kring 5-8° på hösten, håll samma inne. Mindre vattning, ingen näring.

• Höj värmen till 12-15° i slutet av januari. Vattna oftare och med näring.

• När de blommar, sänk till 10-12° igen.

• Flytta ut efter frostrisken.

När hösten kommer och temperaturen börjar sjunka, lyfter man in plantan till sin vinterplats. Kamelior tycker inte om häftiga förändringar, så försök att tajma klimatet ute med det inomhus. Håll 5-8°C under november fram till slutet av januari, så att kamelian får vila. Under denna tid vattnar man mer sällan och utan näring. Jorden får inte stå ständigt våt.

Tyvärr är det få kamelior som doftar, men man kan inte få allt!

Börja höja temperaturen till ca 12° under slutet av januari och framåt tills den börjar sätta knoppar. Då är det dags att börja vattna oftare igen och tillsätta näring. När all risk för nattfrost är över, kan kamelian flytta ut igen.

Tips: Det finns de som hävdar att kamelior får fler och snabbare knoppar om man höjer temperaturen till 15° under ca två månader (från februari), för att sedan sänka igen till 10-12° när de börjar blomma.

Kamelia 'Ezo-nishiki'. Visste du att kamelia är släkt med tebusken?

Kamelia är släkt med tebusken

Kamelia Camellia japonica är nära släkting med tebusken – te Camellia sinensis. Bland de mest använda arterna vid kultivering är C. japonica, C. reticulata, thunbergkamelia C. sasanqua och williamskamelia C. williamsii. Bland de drygt tusen kameliasorter finns sex olika typer av blommor: enkla, halvfyllda, helt fyllda, anemonformade, pionformade, dubbla rosformade. De finns i färgerna vitt, rosa och rött och många är tvåfärgade med ränder eller fläckar, och de kan ändra färg. Jord och temperatur kan påverka färgen på blommorna. De allra flesta saknar trist nog doft.