Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens blommor – jultulpan

Jultulpaner drivs på samma sätt som hyacinter. Färdigdrivna lökar brukar finnas i blomsteraffärerna innan jul, men de är inte alls lika vanliga som hyacinter.

Allt om Trädgård

Jultulpan är en trevlig julblomma

Jultulpaner har all näring den behöver i löken. Det är bara att sätta ner den fördrivna löken i jorden och sedan vattna sparsamt. Det får inte vara för blött, för då ruttnar löken. Jultulpanen är nästan snyggast som komplement i en större julgrupp. På senare tid har det dock blivit inne att odla en och en i någon cylinderformad glasvas, helst utan jord och med exponerad lök och rötter. Själva löken får då inte ligga i vatten, men man kan ha lite glaskulor eller stenar i botten, som löken vilar på, medan rötterna når ner i vattnet.

Jultulpanen ses som en engångsblommande julblomma.

Spara eller inte spara jultulpan?

Det är ingen idé att spara lökarna när de blommat över. De är så billiga att köpa och dessutom är det inte säkert att löken blommar igen, då tulpanen säljs när den har sin ultimata växtålder. Vill du ändå försöka, kan du alltid spara lökarna och sedan plantera ut dem i någon rabatt, så fort jorden reder sig.

Läs mer om julens blommor:

AmaryllisJulstjärnaJultulpanTazettAzaleaJulrosIskonvalj